2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten tanácskoznak az orvostörténészek

2006. augusztus 25. 11:00

Augusztus 26-30. között a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartja 40. kongresszusát a Nemzetközi Orvostörténeti Társaság (ISHM) - számolt be róla az MTA.

A rangos esemény házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvostörténeti Társaság. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, a konferencia honlapján rövid előzetest ad a programból, kiemelve az orvosi iskolák történetét vizsgáló előadásokat. Az Akadémia központi épülétében további témák is szóba kerülnek majd: a gyógyszerészettudomány oktatása és az orvosi egyetemek története, a társadalmi orvoslás története, valamint Magyarország és Közép-Európa hatása az orvostudomány fejlődésére.

A magyar és közép-európai hatásokkal foglalkozik Szirmai Imre előadása, melyben a 20. századi magyar neurológiai iskoláról számol be. Theodore J. Drizis az antik orvoslással foglalkozó szekcióban a pároszi Aszklépeion-szentélyről beszél majd. Michael G. Angelou a bizánci idők orvosainak felelősségéről tart előadást. Az orvosi iskolák históriáját vizsgáló előadók is változatos témákat ölelnek fel a páduai egyetemtől az algíri fakultáson át a 13. századi spanyol orvosképző intézményekig bezárólag. A 2006-os Mozart-évforduló is inspriálhatta Carlos T. Viescát, aki Mozart végzetes betegségéről, annak klinikai és orvostörténeti aspektusairól ejt majd szót.

Athanasios Diamandopoulos Two wrong words, two wrong worlds címmel beszél majd az embert egyszerre segítő és akadályozó környezeti elemről, a vízről. Előadása átvezetés kíván lenni a két évvel ezelőtti patraszi és a két év múlva megrendezésre kerülő paduai orvostörténeti kongresszus között. A kölni egyetemről érkező KlausBergdolt előadása: Medieval ordo and health. A középkori rend (ordo) fogalmát járja körül az antik előzményekre való kitekintéssel. A Leuvenben és Gentben is tanító Jean-Pierre Tricot professzor az orvosi iskolák és fakultások európai elterjedését veszi górcső alá előadásában. Az Angliából érkezett Tilli Tansey az 1936-ban elhunyt gyógyszerész, Sir Henry Wellcome életművével, hatásával foglalkozik.

Az angol és francia nyelvű konferenciára több mint háromszáz fő jelentkezett, a résztvevők 275 előadás-kivonatot küldtek el a szervezőknek. Utoljára 1974-ben rendezte meg Budapest a kétévente megtartott konferenciát. A konferencia alatt az érdeklődő szakmabeliek négy plenáris előadás, 207 szekció előadás, illetve 21 poszter között választhatnak. A kongresszushoz szakmai kiállítások is csatlakoznak: az Aquincumi Múzeumban Ancient Medicine and Pannonia címmel az antik gyógyítás történetével ismerkedhetünk meg, a Semmelweis Tudományegyetem Fogászati Karon a Milestones of the History in Dentistry című kiállítás a fogorvoslás históriájáról beszél, míg az SE Könyvtárában ritka orvostörténeti könyveket állítanak ki.

Az MTA ismertetője

Általános információk

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár