2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

V. Károly köszvényes ujjpercét vizsgálják

2006. augusztus 8. 12:30

V. (Habsburg) Károly császár, akinek birodalmában sohasem nyugodott le a nap, súlyos köszvényben szenvedett. Spanyol kutatók az uralkodó egy mumifikálódott ujjpercében további orvostörténeti érdekességekre is találtak bizonyítékot.

V. Károly (1500-1558, német-római császárként 1519-1556) hamvai a madridi El Escorial palotában, a spanyol királyok Panteonjában találhatók, a kutatók azonban nem kaptak engedélyt a királyi családtól a sír felnyitására. A Habsburg család viszont megengedte a Jaume Ordi vezette kutatócsoportnak, hogy az urnában külön őrzött ujjpercet orvostörténeti vizsgálatnak vessék alá.

A New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban megjelent cikk szerint az uralkodó fiatal felnőttként kaphatta el a betegséget, ami komoly összefüggésben van a táplálkozási és alkoholfogyasztási szokásokkal. V. Károly komoly diétára szorult volna, azonban hatalmas étvágya volt, és sok sört és bort is fogyasztott. Tünetei 1556-ra végleg elhatalmasodtak rajta, rohamai egyre gyakoribbá váltak, alig tudott járni, a lovaglás pedig már eszébe sem jutott - írta Dr. Pedro Luis Fernandez, a Barcelonai Egyetem patológusa. Ez vezethetett odáig, hogy ebben az évben átadta a trónt testvérének, Ferdinándnak és fokozatosan visszavonult.

A császári patológia az európai történelmet is befolyásolhatta: például amikor Károly 1552-ben egy köszvényroham miatt elhalasztotta Metz visszafoglalására tett kísérletét, ahol aztán később vereséget is szenvedett. A kutatók szerint egyébként bizonyos, hogy a császárt malária is gyötörte, és 1558-ban végül ebbe halt bele. A köszvény a korban senkit sem kímélt: korábban hírt adtunk arról, hogy a kor másik nagy uralkodóját, VIII. Henriket és Kolumbuszt is ez a betegség gyötörhette, a Medicieket pedig vérbaj és malária sújtotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár