2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye

2006. augusztus 15. 13:15

A sárospataki várkertben Ringer István vezetésével zajló ásatás során megtalálták I. Rákóczi György ágyú- és harangöntő műhelyének maradványait. A leletek segítségével a szakembereknek sikerült rekonstruálni a kora újkori technológiai megoldásokat is. A régész a Múlt-kornak az eddigi eredményekről számolt be.

Sárospatak 1616-ban Lorántffy Zsuzsanna hozományaként került a Rákóczi-családhoz. I. Rákóczi György (1630-1648) rögtön jelentős építkezésbe kezdett: 1617-1618-ban a várkastély keleti szárnyára húztak emeletet, 1628-ban elkészült az új-bástya, és megerősítették a templom északi falát is. 1642-től a kastély déli szárnyára is emeletet építettek, 1647-ben pedig elkészült a Lorántffy-loggia. 1656-ban a Vörös-toronyra ágyúállással új szintet emeltek magas gúlatetővel, sarkain négy őrtornyocskával. Rákóczi lőpor- és ágyúgyárakat is létesített Patakon. A fejedelem uralma idején kezdődött a híres pataki főiskola első fénykora, nem utolsósorban pedig itt ajánlották fel neki az erdélyi fejedelemséget.

A fejedelem ágyú- és harangöntő műhelyéről bőséges forrásanyag maradt ránk, melyet a pataki vár kutatásának és helyreállításának egyik legnagyobb alakja, Détshy Mihály már évtizedekkel korábban összegyűjtött és publikált. A műhely 1631 és 1648 között működött. Ebben az időben összesen 4 ágyúöntő állt a fejedelem alkalmazásában, akik bronzból öntöttek ágyút és harangot. A műhely működése alatt 80 ágyú és 10 harang készült itt.

Nézze meg galériánkat a leletekről!

Az ágyúöntés technológiája a következő műveletekből állt: a formák elkészítése, lebocsátása az öntőgödörbe, majd betemetése. Ezt követte az öntés, lehűlés után az öntvény kiásása és kiemelése, a forma kibontása, a bélvas kihúzása a csőből, az öntvény felületének letisztítása, a cső és a gyújtólyuk kifúrása. A nagyméretű olvasztókemencét hőálló grafitos téglákból építették.

A terepi kutatás első szakaszában elkészítettek egy geofizikai felmérést, melynek segítségével pontosan meg lehetett határozni az épület helyét és kiterjedését. A szelvények kijelölése után a régészek hamarosan egy nagyméretű, igen jó állapotban megmaradt háromosztatú épület falaira bukkantak. A sarkában kialakított nagy öntőgödör feltárására a későbbiekben kerül sor. A padlón megtalált vörösre átégett folt talán a kemence helye lehetett, mivel erről a területről rengeteg kemencetégla került elő. Az épület környezete is számos érdekességet tartogat, innen ugyanis remélhetőleg sok öntési melléktermék, műhelyhulladék kerül majd elő. Ezt bizonyítja, hogy egy ilyen "szemétkupac" rengeteg ágyú- és harangöntő formát rejtett. Ugyaninnen több ládányi kifolyt bronzolvadékot és salakot emeltek a felszínre.

Az épület nagyon gazdag leletanyagot tartalmazott, számottevő a kályhacsempék mennyisége. Ezek közül kiemelkedik több mint harminc ép, vagy teljesen ép 17. századi (habán) kályhacsempe. Szintén a műhely mellől került elő egy olyan szemetesgödör, melynek már a legfelső szintjén 5 reneszánsz balusztrád, korlátbáb volt, ennek semmi köze a műhelyhez, de roppant izgalmas kérdésre adhat választ, mert elképzelhető, hogy azok a Perényi-kori loggia egykori elemei lehettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
KályhacsempékI. Rákóczi György fejedelemA feltárás helyszíneA feltárás helyszíneÁgyúöntõ forma maradványaÁgyúöntõ forma maradványaÁgyúöntõ forma maradványaÁgyúgolyókVasszegekSzerszámok

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár