2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

390 éve halt meg a búsképű lovag írója

2006. április 26. 11:30

A hiteles realista regény atyja

A nyomorúság elől menekülve Sevillában próbált szerencsét, beállt adóvégrehajtónak. Egyszer azonban egyházi tulajdont koboztatott el, emiatt kiközösítették. Rendszertelenül kapta fizetését, elemi gondokkal küzdött s eredménytelenül próbált az Újvilágban hivatalt szerezni. Pontatlan elszámolásai és bankjának csődje miatt kétszer is börtönbe került, a Don Quijote első részét ezekben az években írta. A mű 1605-ben jelent meg Madridban, ahol Cervantes 1616. április 23-án bekövetkezett haláláig élt, már kedvezőbb anyagi körülmények között. A Don Quijotét kezdetben lovagregénynek tartották, s bár becsmérelték, egyre többen olvasták. Oly népszerű lett, hogy a szerző tudta nélkül folytatták is, emiatt Cervantes megírta a második kötetet, melynek végén hősének meg kellett halnia, hogy az újabb kalózkodást megakadályozza.

A lovag szobra La Manchában

A regény kezdetben csak a lovagregényeket habzsoló, félművelt nemes kifigurázásának tűnik. Később a figura egyre mélyebb értelmet nyer, s a sok száz éves lovagideállal történő leszámolássá válik. Nemcsak a ponyvává züllött regényesség kritikája, hanem az egész feudális világé, az akkori spanyol életé is, amely egy megújúló korban a régi formákhoz ragaszkodik. Don Quijote lovagi eszméi korszerűtlenek, ám bátorsága, nemeslelkűsége, embersége vitathatatlan.

Folyton összeütközésbe kerül a valósággal, amely teljes korképpé szélesül Cervantesnél: a keresztény humánum, a reneszánsz szabadságeszmény, a feudalizmus dekadenciája, a paraszti korlátoltság és a kapitalizálódás kínjai egyaránt helyet kapnak benne. Mindez éleslátással, kritikai jelleggel és bölcs megértéssel bontakozik ki a regény lapjain. A főhős ellentét-párja a szolgája, Sancho Pansa. Míg ura a valóság nélküli eszmény képviselője, ő az eszmény nélküli valóságé. Az író szerint mindkettő hamis, a valóság a kettő között van. A regény végén Don Quijote kiábrándul téveszméiből és elégetteti a regényeit.

Cervantes művével megteremtette a lélektanilag, társadalmilag hiteles realista regényt, amelynek hőse fejlődik; primitívebb előzményekből valami egészen újat és örök érvényűt hozott létre.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár