2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legyen Ön is Rákóczi!

2006. április 6. 17:30

Játszva tanulhatunk az ingyenesen letölthető Pro Libertate! című, magyar nyelvű stratégiai játékkal, amely a tavaly megjelent, ugyancsak ingyenes 1848 folytatása.

Hiteles és átélhető történelem

A Huszár Games fejlesztőcsoport közleménye:
Figyelem! A játék eltávolítása után (NEM telepítés után, csak uninstall után) felléphet egy olyan hiba, amelynek hatására egyes programokban dőlt betűssé válnak a szövegek. Ennek oka egy hiba a MS Windows XP-ben, a Windows tévesen azt "hiszi", hogy el lett távolítva az Arial betűtípus a gépről. A hiba javítása:
1. A WindowsFonts könyvtárból másold ki az arial.ttf fájlt a C: könyvtárba
2. A Vezérlőpultban válaszd a Betűtípusok-at.
3. Kattints az Arial betűkészletet jelző ikonra, majd jobb klikk ugyanitt és Törlés
4. Még ugyanitt a betűtípusoknál Fájl menü, Új betűtípus telepítése. Ezután válaszd ki a C: könyvtárat és innen telepítsd az Arial betűkészletet. Hétfőn új install változatot teszünk majd közzé, amely már nem tartalmazza azt a hibát. Az esetleg okozott kellemetlenségért elnézést kérünk.

A 2005 márciusától a www.48.sulinet.hu honlapról ingyenesen letölthető 1848 stratégiai játék sikerén felbuzdulva az Oktatási Minisztérium újabb magyar történelmi játékprogramot tett bárki számára elérhetővé. A "Pro Libertate!" a Rákóczi-szabadságharcot idézi fel és letölthető a www.prolibertate.sulinet.hu honlapról (a játék hivatalos oldala a www.prolibertate.hu).

A játék bemutatóján elhangzott, hogy az Oktatási Minisztérium, és szakmai partnerei, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum illetve a Történelemtanárok Egylete is egyaránt fontosnak találják, hogy a diákok ebben az új, interakív környezetben végre komplex tudásra tehetnek szert az adott korszakról, és személyessé válhat számukra a múlt. A korábbi magyar oktatóprogramok - így a 48-as játék - gyerekbetegségének a fejlesztők szerint az tekinthető, hogy azokat a Gutenberg-galaxisra jellemző lexikális tartalommal szerették volna felvértezni, ez azonban a programok vonzereje rovására történt. Most tudatosan a gimnáziumi tananyagra alapoztak, és arra, hogy a Sulinet Digitális Tudásbázisban a diák úgyis megtalál minden információt a korszakról. A Hadtörténeti Múzeum számára az előző játék is komoly forgalomnövekedést okozott, így ők ezt várják most is, és reményeik szerint a jövőben talán sor kerülhet majd a játékkal egy országos bajnokságra is. A fejlesztők pedig lelkesen tekintenek előre a jövőbe a következő nagy vállalkozás elé, amikor az 1956-os forradalmat szeretnék nemzetközi stratégiaként megvalósítani.

A most elkészült játék mind kivitelezésében mind pedig tartalmában messze felülmúlja elődjét (amelynek javított, és angol nyelvű kiadására is sor kerül hamarosan). A fejlesztők a játék készítése során mindvégig tudatosan a leginkább a történelmi hűségre törekedtek - ez pedig tetten érhető a térkép, az egységek és a játékmenet megvalósításában. A programban tehát közvetlenül - és megkerülhetetlenül - benne van minden olyan adat, amely a sikeres érettségihez szükséges, és még számos, a történelem iránt érdeklődők kíváncsiságát kielégítő információ. (A játékban mód nyílik egy másik kor felidézésére: az amerikai függetlenségi háború újravívására is.) A "Pro Libertate!" fejlesztőinek munkáját Limpár Péter történész segítette abban, hogy az adott történelmi korszak szereplői és a tárgyi környezet hitelesen legyen bemutatva.

A Várhegyi Bulcsú irányításával működő Huszár Games programozócsoport a játék kereteiről: "A "Pro Libertate!" megpróbálja életre kelteni a Rákóczi-szabadságharcot. Mi is áll a történelemkönyvekben a korszakról? Néhány név: a fejedelem II. Rákóczi Ferenc, a hűséges Bercsényi, az áruló Károlyi, a rettenthetetlen Vak Bottyán, a szerencsétlen Ocskay - mindannyian szerepelnek a játékban, amely 200 történelmi személyiséget vonultat fel. Országgyűlések Sárospatakon, Szécsényben, Ónodon - mind bekövetkeznek kódolt eseményként, és az itt hozott döntések kihatással lesznek a játékos helyzetére is. Francia segélypénz? Meg kell tanulni jól gazdálkodni vele. Libertás, infláció? Tönkre fogja tenni a kuruc sereg morálját, és megnehezíti az egyéb beszerzéseket. Jobbágykérdés? Rákóczi pátensei kódolt eseményként következnek be, a parasztseregek pedig elolvadnak, ha eljön a mezei munkák ideje. Végül néhány gyászos csata: Nagyszombat, Zsibó, Trencsén, amelyet a XXI. századi felhasználó újravívhat, elkerülhet, és ami örökbecsűvé teszi az élményt: meg is nyerhet."


Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár