2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hatvan települést érint Szent Márton útja

2006. április 6. 12:00

Szombathely kezdeményezésére nemzetközi kulturális útvonalakon követhetőek végig a város szülöttjének, Szent Mártonnak a régióban található emlékei.

Szent Márton életének emlékeit mutatja be egy közel hatvannyolcmillió forintos (271 ezer eurót) szombathelyi projekt, amely az Interreg Szlovénia - Magyarország - Horvátország szomszédsági pályázat keretében valósul meg.

A Nemzetközi Szent Márton Út létrehozására 6,8 millió forintnyi önerővel beszálló város sikeres pályázatát az Európa Tanács felvette az Európai Kulturális útvonalak közé, így a hivatalos elnevezése Európai Szent Márton Kulturális Útvonal lett.

A magyar, szlovén, horvát városok és községek területén haladó négy új túraútvonal (Szombathely-Szlovénia, Szombathely-Horvátország, Szombathely-Somogy-Baranya, illetve Szent Márton gyalogos vándorút) több mint hatvan települést érint. Ezek közül az első hármat szánják nagyobb, autóbusszal, vagy gépkocsival utazónak, míg a negyedik túrázók számára kínál lehetőséget.

Az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalon egységes információs táblák, többnyelvű kiadványok, ajándéktárgyak, valamint bélyegzőhelyek a várják a látogatókat, csakúgy mint az egykori Vasfüggöny mentén épülő útvonal esetében.

Szombathelyen a projekthez csatlakozott települések április 4-én szerződések aláírásával erősítették meg együttműködési szándékukat. A tavalyi, magyar és francia szakemberek részvételével Szent Márton Európájáról tartott nemzetközi konferencia után most megkezdik a szombathelyi Szent Márton látogatóközpont kialakítását. 2007-re készül el a nemzetközi marketingstratégia, ennek része a Szombathely, Szent Márton szülővárosa címet viselő reprezentatív kiadvány, valamint a túraútvonalakat bemutató, hatnyelvű füzetek megjelentetése, továbbá az információs rendszer teljes kiépítése.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár