2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húszezer amerikai katona megszállja Panamát

2004. május 21. 03:09


George Bush elrendelte Panama invázióját, hogy megdöntse Manuel Noriega diktátori uralmát. A tábornok 1971 óta a panamai kémelhárítás főnöke és egyszemélyben a CIA fizetett informátora volt (1955 és 1986 között), - ily módon tehát kapcsolatba került Bushsal is, aki az amerikai hírszerzést vezette a 70-es, 80-as évek fordulóján. Noriega 1982-ben lett vezérkari főnök, majd 1985-ben elűzte a civil kormányzatot és attól fogva ténylegesen is ő irányította az országot.
Az amerikai hadművelet indoklása szerint Noriega titkokat szolgáltatott ki Kubának és a Szovjetuniónak, valamint akadályozta az amerikaiak drogellenes felderítő tevékenységét.
A tábornok 1990-ben adta meg magát az amerikai inváziós erőknek, Panamában. Ezután Miamiba szállították, ahol 1992-ben ítélték el azért, mert megengedte a kolumbiai drogkartelleknek, hogy Panamát tranzitközpontnak használják az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítások során. Noriegát eredetileg 40 évre ítélték, de végül 30 esztendőre mérsékelték büntetését. (Jelenleg egyébként Noriega az Egyesült Államok egyetlen hadifoglya.)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár