2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent Jakab nyomában: a zarándoklatok története III.

2005. november 25. 10:55

Korábban


Szent Jakab nyomában: a zarándoklatok története

Három fejezetben tekintjük át a zarándoklatok történetét. A következőkben a legfontosabb általánosságokat mutatjuk be, a fő hangsúlyt a keresztény kultúrkörre helyezve.

Szent Jakab nyomában: a zarándoklatok története II.

Ez alkalommal - folytatva a zarándoklatok történetéről szóló sorozatunkat - a legjelentősebb kegyhelyeket mutatjuk be.

Mariazell és Aachen

Lajos király említésekor ki kell térnünk Mariazell-re is. A legnagyobb stájer búcsújáró hely megalapítását a legendás hagyomány 1157-re teszi. A magyar király adományáról egy 15. században keletkezett munka emlékezett meg. E szerint Lajos 20 ezer fővel vonult a törökök ellen, akiknek hadserege 80 ezer katonát tett ki. A túlerőt látva a magyar király már a visszavonulást fontolgatta. Álmában azonban eszébe jutottak Szűz Mária Cellben véghezvitt csodái. Meghagyta neki, hogy ütközzék meg az ellenséggel, és képét Lajos mellére helyezte. Amikor az uralkodó felébredt, akkor a képet a mellén találta, vitézeivel meg azonnal megosztotta a csodás történetet. A katonák felbátorodva a hallottakon a törökökre rontottak és nagy győzelmet arattak felettük. A csata után a magyar király Mariazellbe zarándokolt. A kútfő szerint a király új templomot építtetett, és az arannyal és drágakövekkel ékesen díszített képet is az egyháznak adományozta.

Mariazell

Mariazell népszerűsége az évszázadok folyamán töretlen maradt. A királyok közül Zsigmond 1430-ban, V. László 1457-ben járt itt. A hagyomány II. Lajos magyar király és felesége, Habsburg Mária látogatásával is számol. A reformáció idején a kegyhely jelentősége csökkent ugyan, azonban a 17. század végétől kezdve ismét komoly fellendülésnek indult. A Habsburg-ház tagjai és az előkelő főurak gyakran tették tiszteletüket a kegyhelynél. Az innen származó szobrok a távoli Erdélybe is elkerültek. Óbuda-Kiscell, illetve Celldömölk is az osztrák kegyhely hatására alakult. Ez utóbbi alapítója Koptik Odó bencés szerzetes volt, aki a mariazelli templom kincstárnoka és szónoka volt. Őt 1731-ben nevezték ki dömölki apáttá. 1744-1748 között szép barokk templomot építettek. A munkálatok közben megtörtént az első csoda, kútásás során az egyik munkásra nehéz kő zuhant, ám a halálból Szűz Mária közbenjárására megmenekült.

Aachen

Magyar szempontból az aacheni kegyhely is kiemelkedő volt, jelentősége olykor még Rómát is felülmúlta. Négy nagy ereklyét őriztek itt: Szűz Mária ruháját, Szent József harisnyáit, azt a kendőt, amelyen Keresztelő Szent János feje feküdt, illetve azt a ruhát, amely a kereszten függő Jézust fedte. A relikviákat csak hét évenként mutatták be. A zarándoklatot az Aachenfahrt, Achfart szóval illették. Erzsébet királyné, I. Lajos király édesanyja ezt a kegyhelyet is meglátogatta 1357-ben. Lajos király itt is létesített kápolnát, amelyet gazdag adományokkal látott el. Egy kegykép, és számos ékszer köthető az Anjouk ilyen irányú tevékenységéhez. Viszonylag sok adat igazolja, hogy a magyarországiak nagy számban keresték fel a települést. A zarándokok csoportokban haladtak, kezükben zászlókat és magyar pénzérmékkel díszített gyertyákat, illetve az ágaskereszt formájú ún. magyar keresztet tartottak. Aragóniai Lajos bíboros, nem éppen hízelgő szavakkal a következőket írta az 1517-es évről. "Ezekre a hétévenkénti ünnepségekre a magyarok mindig oly tömegben érkeznek, hogy a levegő már mérföldekre bűzlik tőlük."

A középkorban a zarándoklatok fontos eseménynek számítottak. Az erre vállalkozók lelkileg feltöltődve érkeztek vissza. Arról sajnos nincs sok információnk, hogy ezt hogyan valósították meg hátralévő életük folyamán. Ugyanakkor a peregrinációk jól bizonyítják, hogy a középkor embere olykor távoli országokba is el tudott jutni.


El Camino - Az út. Magyar-német dokumentumfilm, 3. rész, 28 perc
Vetítik: m1, november 27. Vasárnap, 11:30

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár