2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kódextől a szépséggalériáig

2005. október 6. 14:30

A Kódextől a szépséggalériáig - tíz évszázad portréi a budapesti Egyetemi Könyvtár gyűjteményeiben címmel nyílt kiállítás október 5-én.

Az Egyetemi Könyvtár gyűjteményeinek anyagából válogatott kiállítás a könyvillusztrációkon, illetve sokszorosított grafikai lapokon megjelenő portrék történetét és típusait követi végig.

A műfaj kezdeteire négy kódexben - köztük egy 10-11. századi, Janus Pannonius birtokában lévő görög evangeliáriumban, illetve Dante Isteni színjátékának egy korai kéziratos másolatában, az ún. Dante-kódexben - és egy kódextöredékben bukkanunk. A portrék ideálportrék voltak, éppúgy, mint azok a magyar királyokat bemutató ábrázolások, melyek egyik legnevezetesebb ősnyomtatványunkat, Thuróczy János 1488-ban Brünnben és Augsburgban kiadott magyar krónikáját díszítik.

A kiállításon bemutatott réz- vagy fametszetes portrékat tartalmazó 16-18. századi pompás könyvek történeti vagy jogi munkák, más részük arcképsorozatot, illetve az ábrázoltakról szóló rövid ismertetéseket közöl.

A kiállítás második része az Egyetemi Könyvtár számítógépes feldolgozás alatt lévő, kb. 5000 darabos metszetgyűjteményéből ad válogatást. A látogatók 17-19. századi magyarországi és külföldi fejedelmek, főurak, nevezetes hadvezérek, híres tudósok és művészek, pl. Montecuccoli, Descartes, Goethe portréival ismerkedhetnek meg.

Külön tárlókban mutatják be a napóleoni háborúk időszakának legfontosabb szereplőit ábrázoló portrékat, illetve a 19. század első felének híres színésznőit, énekesnőit, táncosnőit, valamint szép hölgyeit.

A kiállítás 2005. december 2-ig munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg. A kódexeket - köztük Corvinát - a megnyitó napján és csütörtökönként 13 és 16 óra között tekinthetik meg a látogatók. Időpontok: október 13., 20., 27., november 3., 10, 17, 24, december 1.

A kiállítás anyagát Papp Júlia válogatta.

Igénybe vehető magyar és idegen nyelvű tárlatvezetés, a kiállításon videó-, és fényképfelvétel készíthető.

További információk a tárlat rövid ismertetése

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár