2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Térképtörténeti kiállítás nyílt az Egyetemi Könytárban

2005. június 24. 10:00

`Ég és Föld - Csillagászat és földrajz az egyetemen a XV.-XVIII. században` címmel térképtörténeti kiállítás nyílt szerdán az ELTE Egyetemi Könyvtár ritkaságaiból.

A kiállítást dr. Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora nyitotta meg. Dr. Szögi László, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója méltatta a különleges gyűjtemény értékeit, majd Farkas Gábor Farkas, a könyvtár Régi Nyomtatványok osztályának vezetője mutatta be a gyűjteményt.

A tárlat legrégebbi darabja Hartmann Schedel 1493-ban Nürnbergben készült világkrónikája. Kivételes ritkaságnak számít Amerigo Vespucci 1504-ben nyomtatott műve az Újvilág leírásáról, amelyből a világon mindössze néhány regisztrált példányt tartanak nyilván. A térképtörténeti szempontból is kiemelkedő kiállításon - amely két nyelvű: magyar és angol - ötven régi könyv és térkép látható. A kiállításon láthatóak lesznek a csillagászat, a térképészet és a földrajztudomány olyan alapvető munkái, mint Kopernikusz 1543-ban kiadott, "Az égi pályák körforgásáról", illetve Kepler 1606-ban megjelent, "Új csillagászat" című művének első kiadása, továbbá James Cook, a világhírű utazó 1772-75. közötti dél-tengeri útjáról szóló, metszetekkel díszített könyve.

A kiállítás - amelynek anyagát az Egyetemi könyvtár Régi nyomtatványok osztályának munkatársai állították össze - szeptember 20-ig, munkanapokon 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Ízelítő a tárlók témacímeiből: A modern világkép megszületése, A Föld alatti világ, Csillagászat és asztrológia a XVII-XVIII. században, Ptolemaiosz világa, Az Újvilág, Magyar jezsuita misszió Dél-Amerikában, Török hadjáratok és a Duna a XVIII. században.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár