2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A skót dílerek befektetései ma is hozzák a pénzt

2005. szeptember 20. 12:00

Ópium, politikai hatalom, még több pénz

Egy korabeli hirdetés szerint "1860 óta a napnál is világosabb, hogy az ópium fogyasztása nemhogy nem átok, hanem éppenséggel áldás a nehéz munkát végző kínai népnek, amelyik évezredek óta az ópiumnak köszönheti egészségét és legfőbb örömét."
(Forrás: beluard.freeweb.hu)

Az ópium fogyasztásának Angliában is számos képviselője volt, a legismertebb Thomas de Quincey (1785-1859). "A boldogság egy pennyért megvásárolható" - hirdette az Egy angol ópiumevő vallomásai c. munkájában, amely az első hitvallás a narkotikumok boldogító hatásáról. Charles Baudelaire és John Keats is ópium hatása alatt alkották a világirodalom klasszikusaiként tisztelt munkáikat.

Jardine és Matheson fokozatosan kivonultak az illegális ügyletekből: cégük hatalmasra nőtt és már nem volt szükség személyes irányításukra sem.

Jardine visszatért Angliába és még izgalmasabb foglalkozást választott: 1841-től a whigek parlamenti képviselője lett, amikor azonban egy évvel később meghalt, képviselői székét Matheson örökölte.

Matheson 1851-ben bárói címet is kapott, és az egyik leggazdagabb brit földtulajdonos lett. Drogokból szerzett vagyonára azonban mindvégig büszke volt: ekkor vette meg Lewis szigetét is, ahol több százezer fontot költött egy extravagáns kastély megépítésére. 82 éves korában hunyt el.

1856-ban hasonló incidens kapcsán tört ki a második ópiumháború, amelynek megnyerése után az angolok kizárólagos kereskedelmi befolyást nyertek Kína egész területére. Az ópiumkereskedelem állami jövedelem lett a briteknél: az államnak ezen a forráson 1914-ben évi 7 millió font haszna volt.

A kábítószer-kereskedelem korlátozását először egy 1912-ben Hágában aláírt szerződés kezdte meg, amelyet 1925-ben meg is szigorítottak Genfben, ám az indiai ópiumkiviteli tilalmat csak 1926-ban rendelték el.

A dílerek csempészáruként továbbra is foglalkoztak kábítószerrel, de korábban megszerzett vagyonukat fokozatosan kifehérítették, ma is törvényesen működő vállalkozásokba fektették. A Jardine Matheson Group ilyen előzményekkel lett sikeres kereskedőcég Hong Kongban, és még most is a térség egyik vezető cége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár