2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kódfejtők kudarcot vallottak a Holokauszttal

2005. augusztus 16. 11:36

Antiszemita adminisztráció?

Enigma

A történész által adott elemzésben az ismeretlen hadművelet azonban csak egy része volt a sikertelenségnek: az információ szerencsétlen kezelésében és teljes titkosításában ugyanis komoly szerepe volt a szövetséges oldalon kialakult antiszemitizmusnak is. "Roosevelt elnök és Winston Churchill miniszterelnök gyakran felléptek saját hatáskörükben, hogy csillapítsák az országaikban jelen lévő általános antiszemita közhangulatot. Az azonban máig nem ismert, hogy ez az attitűd mennyiben volt meg a brit kódfejtőkben - akár egyénileg, akár csoportosan-, és mennyiben határozta meg az ott végzett munkájukat" - áll Hanyok jelentésében.

A helyzetet árnyalhatja még az a történész által idézett jelentés is, melyet egy brit tisztviselő írt 1941. szeptember 11-én a Szovjetunióban folytatott német mészárlásokról: "Azt a tényt, hogy a rendőrség megöli az összes kezébe kerülő zsidót, jól meg kell becsüljük. Továbbá ajánlatos lesz a jövőben nem jelenteni ezeket a mészárlásokat, amíg nem utasítanak másként". Mindez így azt sugallja, hogy a kódfejtők ha kaptak is ilyen jelentéseket, akkor azon túl, hogy nem sikerült megfejteni, talán voltak, akik nem is akartak vele boldogulni.

A jelentés csak azért oldozza fel a brit kódfejtőket, mert a német népirtásról ekkor még nem rendelkeztek közvetlen bizonyítékkal. A szerző szerint a szövetséges hírszerzés ugyanis a háború előtt és annak korai éveiben semmit nem tudott a magas szintű náci vezetés terveiről. Ezeket a terveket ugyanis nem továbbították rádión, vagy más,  szövetséges jelfogó-állomások által bemérhető csatornákon.

A történészek azonban megosztottak a New York Times-ban is közölt jelentés kapcsán. A washingtoni Holocaust Memorial Museum munkatársa, Peter Black szerint: "még ha a kódfejtők és fordítók meg is fejtették volna mit jelent, katonailag úgysem tudtak volna tenni semmit". A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ kutatója, Aaron Breitbart szerint ez nem így van, ugyanis így nagyobb nyomás nehezedett volna a szövetségesekre, és 1944-től bombázták volna Auschwitzot és az odavezető vasútvonalakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár