2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olasz bíróság előtt a Getty-múzeum kurátora

2005. július 21. 11:00

Lopott műkincsek átvétele miatt bíróság elé idézték hétfőre Rómában a tekintélyes Los Angeles-i J. Paul Getty-múzeum kurátornőjét, aki azonban nem jelent meg.

Közel egy évtizedig tartó nyomozást követően helyezte vád alá az olasz ügyészség Marion True-t lopott javak és régészeti műkincsek illegális átvételére való bűnszövetkezés címén. True, aki 20 éve dolgozik a híres múzeumnak, tagadja a vádakat és az intézmény is védelmébe vette. "Bízunk abban, hogy a tárgyaláson felmentik őt és nem okoznak több kárt dr. True személyes és szakmai hírnevének" - állt a múzeum közleményében. Marion True azonban nem jelent meg a tárgyalás első napján, amelyet azonnal el is napoltak november 16-ig. Az ügyben mintegy 40 olyan műtárgy szerepel, amelyet az ügyészek szerint a Getty múzeum azután vásrolt meg, miután azokat illegálisan kiásták, vagy pedig ellopták. Köztük van egy nagy értékű görög Aphrodité-szobor is. A per része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az olasz hatóságok az illegális ásatásokkal összefüggő kereskedelem letörésére tesznek azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a múzeumokra és a műgyűjtőkre: ellenőrizzék műkincseik eredetét. "Reméljük, hogy a per után nem fordulnak elő hasonló bűncselekmények, és hogy a múzeumok megtanulják, nem lehet szemet hunyni a műkincstolvajlás felett" - mondta egy ügyészségi illetékes.

Művészeti szakértők szerint évi több milliárd dollárra tehető az ellopott ókori műkincsek globális fekete piacának forgalma. A két fő célpont Olaszország és Franciaország, e kettőben minden évben több mint 12 ezer műkincs tűnik el. Olaszországban elsősorban a templomokat és a régészeti lelőhelyeket kedvelik a tolvajok. Az idézett ügyészségi illetékes figyelmeztet: az embereknek tudomásul kell venniük, hogy a fantasztikus műkincsek nem bukkannak fel csak úgy a semmiből. Vagy hamisítványok, vagy pedig illegálisan ásták ki őket.

A nyomozás 1995-ben kezdődött, amikor a svájci rendőrség több ezer dokumentumot és fotót foglalt le, mintegy 4000 lopott műtárggyal együtt. Ezekből kiderült, hogy milyen módszerekkel dolgozik egy bűnbanda az ellopott antikvitások eladásában és "tisztára mosásában". Fény derült arra, hogy miként zajlott a műkincsrablás az elmúlt 40 évben a római és etruszk emlékekben különösen gazdag olaszországi Lazio és Toszkána tartományban. 2000-ben e bizonyítékok alapján fogták perbe, majd ítélték el első fokon Giacomo Medici olasz műkereskedőt. True ellen az egyik vád éppen az, hogy tudta: Medicin és a francia Emanuel Robert Hechten keresztül lopott műtárgyakhoz jutott hozzá a múzeuma.

1999-ben True és a Getty-múzeum szokatlanul nagy reklámkampánnyal kísért döntést hozott: visszaadtak Olaszországnak három, évekkel korábban ellopott műtárgyat.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár