2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Chagall és a cirkusz világa - új kiállítás Párizsban

2005. július 20. 13:59

Marc Chagall kisgyermekként szülővárosában, Vityebszkben szeretett bele a cirkuszba. Csodálta azokat a vándor mutatványosokat, akik minden kellék nélkül, csupán mozgásukkal varázsolták el a közönséget, vagy egy szál hegedűvel tudták elandalítani. A cirkusz számára a boldog világot testesítette meg és ez az érzés elkísérte egész életében.

Chagall: Cirkusz

A párizsi Chagall-múzeumban szeptember 26-ig látható a cirkusszal kapcsolatos műveinek kiállítása. "Az ég és a Föld között születtem" - mondta egykor a 20 éve elhunyt művész, és ezt igazolja az a hat festmény és 36 rajz, amelyet a kiállítás bemutat. Lovon ül a pipázó Eiffel-torony, egy bohóc szamarat cipel, egy másik pedig egy négyfejű tehén fölé tart esernyőt. Charlie Chaplinnek libalába van, szárnyait a hóna alá kapja és a fejét máshol tartja. Szamárasszony, füstölő kecske...

A mester nem törődik a képi megjelenítés szabályaival: elfeledkezik a perspektíváról, a gravitáció nem létezik, az akrobaták és műlovarnők a súlytalanság állapotában lebegnek, a kötéltáncos fordítva halad, és a Hold a Földről világítja be az eget - írta a Le Figaro című francia napilap.

A színes képek általában a boldogságot, az életörömet sugározzák, a fekete-fehérek, amelyeken a szereplők elhagyják a porondot, már kevésbé bohókásak. "Mindig úgy tekintettem a bohócokat, az akrobatákat és a színészeket, mint tragikus emberi lényeket, akik véleményem szerint hasonlítanak egyes vallási témájú festmények alakjaihoz" - vallotta Chagall.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár