2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meglett egy ellopott Goya-kép

2005. június 17. 10:27

Egy Francisco de Goyának tulajdonított, csaknem négy éve eltűnt képet most megtaláltak Montenegró fővárosában: a kép az olasz történelem egyik legsötétebb alakját, a Kannibál grófot ábrázolja - közölte szerdán egy podgoricai belügyi forrás.

A képet, amelyen Ugolino della Gherardesca gróf és két fiú látható, 2001 decemberében egy torinói kiállításról lopták el, és széles körű nyomozás eredményeként most az Adria-parti köztársaság fővárosa, Podgorica egyik elővárosában, egy házban találták meg.

Mint a belügyi forrás elmondta, a montenegrói rendőrség titkos akció keretében négy hónapon át figyelte a feltételezett képtolvajokat, s a művelet során szorosan együttműködtek az olasz kollégákkal. Az ügyben letartóztattak egy testvérpárt: a 29 éves Goran és a 35 éves Dejan Mugosát. (Montenegró és Olaszország között az utóbbi időben jelentősen javult a a viszony, amelyet előzőleg évekig beárnyékolt az az olasz részről táplált gyanú, hogy az egész hegyvidéki köztársaság a cigarettacsempészek és a lopott luxusautókkal kereskedő bűnözők bűntanyája.)

A levélpapír nagyságú olajfestmény a grófot ábrázolja két fiúval. A Dante Isteni színjátékában szereplő Ugolinót és fiait, valamint fiúunokáit 1289-ben Pisában bezárták egy toronyba, és halálra éheztették őket, majd amikor az ifjabbak meghaltak, az éhező gróf evett a húsukból.

A művet az 1990-es évek végén alig 250 dollárért (51,5 ezer forint) vette meg valaki, de később szakértők Goyának tulajdonították, és értéke rögtön megugrott. Hogy mennyire, azt nem tudni, mindenesetre akkor, amikor a kiállításról ellopták, a kép - olasz szakértők becslése alapján - mintegy százmillió forintnak megfelelő 500 ezer dollárra volt biztosítva, az olasz művészettörténészek ugyanis még nem mondták ki a végső szót arról, hogy valóban Goya alkotásáról van-e szó.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár