2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányaiba bukott bele a Spanyolországot a diktatúrából kivezető I. János Károly

2023. június 2. 20:20 MTI

Sokan méltatják a király történelmi szerepét

Lemondásának bejelentése napján több európai vezető politikus és amerikai napilap méltatta I. János Károly történelmi szerepét, amelyet a diktatúrából a demokráciába való átmenet folyamatában játszott.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke történelmi személyiségnek nevezte a spanyol uralkodót. Mint fogalmazott, megindultsággal fogadta a király lemondásának hírét. I. János Károly a demokrácia építője és védelmezője, az európai szellemnek és Spanyolország modernizálásának elsőrendű pártfogója volt uralkodásának 39 esztendeje alatt – mondta Barroso. „A magam és az Európai Bizottság nevében szeretném kifejezni mélységes csodálatomat az általa megtestesített értékek iránt: minden európai számára olyan példakép ő, aki továbbra is ösztönöz minket” – tette hozzá.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke így fogalmazott: I. János Károly a demokrácia „tartóoszlopa”, a szabadság és a haladás fontos pillére volt. Az európai politikus felidézte: a király szavatolta a békét és az egységet országa számára egy létfontosságú pillanatban, a belső reformok útjára helyezte Spanyolországot, kikövezve számára eközben az európai utat.

Angela Merkel német kancellár rendkívül fontosnak nevezte azt a szerepet, amelyet I. János Károly a demokratikus átmenetben töltött be. Különösen nagyra értékelte a király „hihetetlen mértékű” erőfeszítéseit a Berlin és Madrid közötti kapcsolatok erősítéséért. A kancellár felidézte, hogy gyakran beszélgetett I. János Károllyal, s ezek az eszmecserék – mint mondta – rendkívül elmélyültek és építő jellegűek voltak.

David Cameron brit miniszterelnök a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökhöz intézett üzenetében aláhúzta: I. János Károly sokat fáradozott uralkodása idején annak érdekében, hogy segítse Spanyolországot a demokratikus átmenet útján, ezenkívül nagy barátja volt az Egyesült Királyságnak.

Francois Hollande francia államfő hétfőn telefonbeszélgetést folytatott I. János Károllyal, és úgy jellemezte a lemondott uralkodót, mint aki a francói diktatúrából a demokráciába való átmenet szorgos építőmestere volt. Elio Di Rupo belga miniszterelnök az I. János Károly uralkodása idején Spanyolország és Belgium között kialakult „szoros és meleg kapcsolatokat” méltatta.

A Fehér Ház ugyancsak I. János Károly vezető szerepét emelte ki a spanyol demokrácia történelmi jelentőségű demokratizálási folyamatában. Patrick Ventrell, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint az uralkodó érdeme, hogy a demokrácia felvirágzott országában, lehetővé téve, hogy Spanyolország az emberi jogok védelmezőinek az élvonalába kerüljön, és a NATO feltétlen szövetségesévé váljon.

A The Washington Post című lap a spanyol királynak ugyancsak azokat az érdemeit hangsúlyozta, amelyek révén biztosította, hogy országa az önkényuralmi rendszerről áttérjen a demokráciára. Az újság szerint a király egész nemzetének a vágyát teljesítette. A The New York Times szintén a demokrácia megszilárdítását tulajdonította érdemének, külön emlékeztetve arra, milyen nagy segítséget nyújtott az 1981-es államcsínykísérlet meghiúsításában. A lap kiemelte, hogy I. János Károly uralkodása stabilitást teremtett egy olyan országban, amelynek katalán és baszk szeparatista mozgalmakkal kellett szembenéznie. A The Wall Street Journal külön hangsúlyt helyezett arra, hogy a király számos üzletet karolt fel külföldön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Francisco Franco és János Károly 1975-benJános Károly beiktatása a spanyol képviselőházbanI. János Károly és Fülöp herceg a bejelentés másnapján (Wikipedia / Populares de Madrid / CC BY 2.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár