2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bolhavadászattól műtétig – lenyűgöző képek I. világháborús német lövészárkokból

2017. március 8. 12:51

Borotválkozás a lövészárok rejtekében, vadászat a ruhákba bújt bolhákra, ritka (és hivatalosan tiltott) felvétel egy műtétről, pipázás egy szétbombázott épület romjai között, lövészárokba szorult tank, kutyapihenő a mosatlan ruhakupac tetején, sérült bakák a kórteremben, masírozás egy szétlőtt város utcáin, brit hadifoglyok kísérése, pózolás egy lezuhant brit repülőgép előtt. Robert Lichte, a Nagy Háborúban szolgáló német helyettes tisztiorvos kilenc albumot töltött meg fényképeivel, amelyek a német lövészárkok, valamint a vonalak mögötti élet mindennapjaiba engednek betekintést.

A lenyűgöző gyűjteményre Marius Moneth, egy 33 éves düsseldorfi doktorandusz tett szert, aki „igazi történelmi kincsnek” nevezte a nyolc darab fotós és egy képeslapokat összegyűjtő albumot, amelyek különleges betekintést nyújtanak a német háborús vonalakról. Nem csupán a lövészárokbeli mindennapokról vagy a háború pusztításairól, hanem a fényképész, az egyébként tisztiorvosként tevékenykedő Robert Lichte személyes munkatapasztalatairól is. Ez utóbbi téma azért is különleges, ugyanis az egészségüggyel kapcsolatos területekről (úgymint a kórház vagy a műtő) ki volt tiltva a fényképezőgép.

A tizedesi rangról folyamatosan a ranglétrán felfelé lépegetve a helyettes tisztiorvosi rangot megszerző Lichte az egyik képeslap tanúsága szerint túlélte a háborút. A 16. gyalogezred első századában harcolt, amely főként a franciaországi Neuve Chapelle és Verdun városok környéki frontszolgálatban vett részt. Tevékenysége elismeréseképpen megkapta a német Vaskereszt Másodosztályát (Eisernes Kreuz 2. Klasse), amelyet szintén lefényképezett, és a fotót elhelyezte az albumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Reggeli borotválkozás egy megerődített lövészárok mélyénBékés pipázás egy földig rombolt épület romjainFélmeztelen német bakák bolhákat keresnek a ruházatukban. A bolhák állandó és igen szívós ellenségnek bizonyultak a lövészárkokban, jelenlétük viszketéssel és apró vörös harapásokkal járt.Minden bizonnyal egy erősen megrendezett beállítású mellkasműtétEgy kutya néz a kamerába a mosoda ruhahalmai tetejérőlEgy szigorú és egy mosolygós tekintet a lövészárokból, amelybe belecsúszott egy tank Egyedi bepillantás egy német gyengélkedőbeNémet lövészárok a belgiumi Keyem település közelében. Ma 590 első világháborús katona fekszik a temetőjében, 394-et a mai napig nem sikerült azonosítani.Lille városa miután 1916. január 11-én az antant bombázása nyomán felrobbant egy munícióraktár. A hatalmas robbanásban 104 civil és 30 katona hunyt el.A fényképen középen látható Robert Lichte helyettes tisztiorvosHellmuth Riensberg német pilóta, aki 1918. január 18-án délelőtt veszítette életét egy közelharc soránNémet katonák masíroznak be egy elfoglalt városbaRobert Lichte és orvosi csapataBrit foglyokat kísérnek német őreikEgy lelőtt brit repülő előttAkcióban az orvosi személyzetLégifelvétel egy ismeretlen kastélyrólLégi felderítő felvételeRobert Lichte a Vaskereszt MásodosztályávalNémet képeslap a világháborúból

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár