2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatos bűnné vált később az ördög italának csempészete

2024. május 27. 18:05 Múlt-kor

„Életmentő” misebor

De hogyan juthatott alkoholhoz ekkoriban egy átlag amerikai? Sokan előre gondolkodtak: a törvény életbelépése előtt hatalmas készleteket vásároltak fel, és pincéikben tároltak, ami hivatalosan nem jelentett törvényszegést.

A tehetősebbek gyakran úgy megtöltötték raktáraikat, hogy onnan nem csupán saját fogyasztásra került elő az alkohol.

Emellett a szövetségi törvényt kikerülő egyik kiskaput a gyógyszeres kezelés jelentette, ugyanis hivatalosan rák, emésztési zavar, valamint depresszió esetén a betegek receptre whiskyhez juthattak.

Mindössze három dollárba került a papír, amely feljogosította a pácienst, hogy tíznaponta egy-egy pintet kapjon. Ezen az úton több mint 900 000 gallon szesz jutott el a „betegekhez”. Az amerikai orvosok 1921 és 1930 között becslések szerint csak ezzel mintegy 40 millió dollárt kerestek.

Egy másik törvényrészlet lehetővé tette, hogy vallási célra bizonyos egyházi személyek bort szerezhessenek be. El lehet képzelni, mennyi visszaélés történt a törvénymódosítás „félreértelmezése”, valamint a törvényt betartatni igyekvők csekély száma miatt.

Ezekben az években meglepően sok pap, valamint rabbi jelent meg az elosztó központokban.

Egy újabb törvényi kiskaput kihasználva a nyugati partvidék szőlőiből sokan állítottak elő bort. Ennek tudható be, hogy Kalifornia megművelt szőlőültetvényeinek területe mintegy 700 százalékkal növekedett az alkoholtilalom első öt éve során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
„Pia itt nem kapható – a piások legyenek szívesek kint maradni” – felirat egy New York-i étterem ablakábanKormányzati ügynökök vizsgálnak át mintegy 3000 zsáknyi szeszes italt, amely egy, a New York-i kikötőben horgonyzó szénszállító hajón volt elrejtve„Kóser bor – szentségi célra” és egy elégedett vásárlóWilliam D. McNally, egy chicagói halottkémi vegyész a rendőrség által lefoglalt alkoholból vett mintákat vizsgál laboratóriumában – a minták közül több fából származó alkoholt is tartalmazottIllegális bár New Yorkban, 1932.Fiatal nők ünneplik a szesztilalom végét életük első legálisan fogyasztott sörével egy bárban, 1933.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár