2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatos bűnné vált később az ördög italának csempészete

2024. május 27. 18:05 Múlt-kor

„Vak disznók” és paralízis

De nem csak az életveszély miatt nem volt ildomos vegyi anyagokkal felturbózott szeszes italok fogyasztása, sokan ugyanis megvakultak vagy lebénultak.

Utóbbi különösen egy Jamaica Ginger, Jamaica Jake vagy egyszerűen csak Jake néven emlegetett, ijesztően magas alkoholtartalmú italnak volt „köszönhető”, amely miatt a déli államokban becslések szerint több tízezren bénultak le legalább részlegesen.

Az italok fogyasztása egyébként elsősorban illegális kocsmákban, ún. speakeasykben vagy blind pigekben volt lehetséges, ahol gyakran kávés-és teáscsészékből ihatták a vendégek a kétes eredetű löttyöket.

1927-ben egyes becslések szerint már országszerte mintegy 30 ezer illegális italmérés működött, kétszer annyi, ahány az alkoholtilalom előtt (legálisan). Más adatok szerint csak New Yorkban 20 és 100 ezer közötti volt ezek száma. Bármelyik is áll közelebb a valósághoz, döbbenetes számok.

Mint ezekből az adatokból is látható, a törvényileg előírt „józanság” nem érte el a kívánt hatást, a bűnözés nemhogy csökkent volna, de soha nem látott magasságokba emelkedett.

A Volstead-törvény visszavonására 1933. március 22-ig kellett várni, amikor Roosevelt elnök aláírta a Cullen-Harrison-törvényt, amely az italok alkoholtartalmát 3,2 százalékban maximálta.

Az alkoholtilalomnak a 18. alkotmánykiegészítést visszavonó 21. alkotmánykiegészítés 1933. december 5-i elfogadása vetett véget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
„Pia itt nem kapható – a piások legyenek szívesek kint maradni” – felirat egy New York-i étterem ablakábanKormányzati ügynökök vizsgálnak át mintegy 3000 zsáknyi szeszes italt, amely egy, a New York-i kikötőben horgonyzó szénszállító hajón volt elrejtve„Kóser bor – szentségi célra” és egy elégedett vásárlóWilliam D. McNally, egy chicagói halottkémi vegyész a rendőrség által lefoglalt alkoholból vett mintákat vizsgál laboratóriumában – a minták közül több fából származó alkoholt is tartalmazottIllegális bár New Yorkban, 1932.Fiatal nők ünneplik a szesztilalom végét életük első legálisan fogyasztott sörével egy bárban, 1933.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár