Hitler elfeledett szövetségesei

Begyűjtik a „történelem illatát” egy kenti kastélyban   

2017. április 10. 16:35 MTI

A 15. és 16. század folyamán épült kenti Knole-kastély könyveinek, vinillemezeinek és padlóviaszainak szagát gyűjtik be kutatók, hogy megőrizzék a "történelem illatait" az utókor számára. A szakemberek különféle vizsgálatoknak vetik alá a tárgyakat, hogy később elő tudják állítani illatukat laboratóriumi körülmények között.

Matija Strlič egy 17. századi munka illatának beszívása közben
Matija Strlič egy 17. századi munka illatának beszívása közben

”A szagok egy sokkal emberibb módon segítenek kapcsolatot teremteni a történelemmel” – mondta Cecilia Bembibre, a University College London doktorandusza, aki Matija Strlič analitikus vegyésszel dolgozik együtt a projekten. Kutatásuk célja, hogy azonosítsák a “kulturális értékkel” bíró szagokat, valamint “a dokumentálásukra alkalmas módszereket és remélhetőleg meg is őrizzék őket”.

Strlic szerint a ma már turistalátványosságként működő délkelet-angliai történelmi épület tanulmányozása azért kulcsfontosságú, mert az ott lévő tárgyak a “természetes környezetükben” vannak. “Egy múzeumban vagy galériában a tárgyak ki vannak ragadva kontextusukból, és kizárólag vizuálisan mutatják be őket” – mondta a szakember.

A Knole-kastély

A Heritage Science tudományos folyóiratban közölt cikkükben a kutatók felidéznek egy felmérést, amely során papírillatot szagoltattak meg egy birminghami galéria látogatóival. A megkérdezettek nem tudták, hogy mit szagolnak, de az illat leírásakor elhangzott leggyakoribb szavak a csokoládé, a fa és a kávé voltak. Előfordultak szokatlan válaszok is, például a zokni, a tömjén és a farm. A szakemberek a londoni Szent Pál-székesegyház 18. századi könyvtárának látogatóin is elvégezték a tesztet. A könyvek illatát belélegző válaszadók a fás, a dohos és az édes szavakat használták a legtöbbször.

Strlič fejéből egy évtizeddel ezelőtt pattant ki a történelmi illatok begyűjtésének ötlete, amikor megtudta, hogy a restaurátorok gyakran a lapok szaglászásával állapítják meg egy könyvtárban, hogy mely könyveknek romlik az állapota. Az elmúlt években szerzett tapasztalatai alapján ma már pusztán a megszagolása alapján meg tudja mondani egy papírról, hogy “hol és mikor készült és mennyire romlik az állapota”.

Cecilia Bembibre begyűjti egy 18. századi Biblia illatát

Úgy hiszi, kutatásuk segítheti a könyvtárak romló állapotú könyveinek azonosítását. Eredményeiket fel lehet használni egy történelmi illatarchívum létrehozására, vagy szaglószervi élménnyel lehet kiegészíteni a múzeumi tárlatokat. Hozzátette: a teljes eltűnés által fenyegetett, például a londoni metróban uralkodó – gyakran orrfacsaró – szagokat is meg lehetne őrizni. “Talán nem épp egy kifejezetten kellemes szag, de mégis olyan, amely nagyon ismerős a számunkra” – mondta Strlič.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Cecilia Bembibre begyűjti egy 18. századi Biblia illatátA Knole-kastély
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!