2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1954. július 4.

2019. július 4. 19:22 Múlt-kor

„Leprajárvány tört ki”

A Szabad Nép külföldi rövidhíre:
„Leprajárvány tört ki Harg szigetén, ahová az iráni politikai foglyokat száműzték. Nyolc leprás beteget Busirba szállítottak. Harg szigetén jelenleg nincs orvos, nincs gyógyszer és így a betegség gyorsan terjed a sziget lakói között – jelenti a »TASZSZ«.”

„Pályázatot hirdettek a moszkvai Pantheon tervének elkészítésere”

A Magyar Nemzet közölte a szovjet TASZSZ hírét:
„A Szovjetunió minisztertanácsának állami építésügyi bizottsága és a moszkvai városi szovjet végrehajtó bizottsága a Szovjetunió minisztertanácsának megbízásából nyílt pályázatot hirdet a szovjet ország nagy emberei emlékét megörökítő Pantheon építési tervére.”

„A Pantheon a Lenin-hegyen, Moszkva délnyugati kerületében, az állami egyetem új épületétől három és fél kilométerre déli irányban fog elhelyezkedni. A pályázat feltételei szerint egyszerű, monumentális és nagyvonalú építménynek kell lennie.”

„Az előírások szerint a Pantheon épületébe kell lennie egy központi teremnek, ahol V. I. Lenin és J. V. Sztálin szarkofágját helyezik el, továbbá egy vagy több mellékteremnek, ahová a kommunista párt és a szovjet állam kiváló személyiségeinek a Vörös-téren, a Kreml falánál eltemetett földi maradványait helyezik el.”

„Ünnepélyes tábornyitás Csillebércen”

A Szabad Ifjúság beszámolója:
„Felharsannak a kürtök. Az ércesen zengő hangok megtörik a nyári délután csendjét, s átröppennek az öreg fák lombjai között. Tíz pajtás fújja teli tüdővel az aranysárga kürtöket a csillebérci úttörő nagytábor zászlórúdja körül. S alig száll el a dallam utolsó hangja, peregni kezdenek a dobok. Ezerszáz úttörő lépte dobban a kavicsos úton – megkezdődik a tábor ünnepélyes megnyitója. Valamennyien a nagytábor mogyorószínű egyenruhájában vannak, nyakukat a vörös nyakkendő fonja körül. Az élen 15 csehszlovák pajtás halad, nemrégen érkeztek hazánkba, kéthetes táborozásra.”

„A sor végén fehér ruhába öltözött úttörők hozzák a nagytábor zászlaját. S az ünnepségen megjelent vendégek, a DÍVSZ, a DISZ KV, a szakszervezetek küldöttei tiszteletük jeléül felállnak a hatalmas háromszínű zászló selyme előtt. A pajtások felsorakoznak a gyülekezőtéren, s az altábor- tanácselnökök sorra jelentenek:”

„— Tábortanácselnök pajtás Szilágyi István altábor-tanácselnök jelentem, a Május 1. altábor 193-as létszámmal az ünnepélyes zászlófelvonásra készen áll.
— Köszönöm. Pihenj 1
— Értettem!”

„Sorban mind a nyolc altábor-tanácselnök jelent. Majd felhangzanak a Himnusz hangjai, a pajtások feszes vigyázzba merevednek. S mintha a Himnusz adna szárnyakat a selyemlobogónak, az lassan felkúszik a zászlórúd csúcsára; és a felhők mögül előbukkanó nap sugaraiban tisztán olvashatók rajta az aranybetűk: – A dolgozó népért, a házáért – előre!”

„Petrák Lajos, a DISZ KV titkára adja át a nagytábort, a hetedik alkalommal a pajtásoknak. Jó pihenést és szórakozást kíván nekik.”

„Zengő hurrá a válasz és az úttörők a tábor szabadtéri színpadához vonulnak a vendégekkel egvütt.
Az ünnepélyes megnyitót vidám kultúrműsor követi. A Néphadsereg „Vörös Csillag” érdemrenddel kitüntetett művészegyüttese és a Budapesti Úttörőegyüttes szerepel a színpadon. A táborozó pajtásoknak vidáman kezdődik a nyár. Száll a dal, száll a nóta – benépesült a csillebérci úttörő nagytábor.”

„Az aratás hírei”

A Népszava beszámolója:
„Állami gazdaságainkban, termelőszövetkezeteinkben és az egyéni gazdák körében szinte jelszóvá vált, hogy aratásig megtisztítják a gyomoktól a földeket. Ebben a munkában sokat segítettek a gépállomási traktorosok is. Pék János, a tamási gépállomás traktorosa például eddig már 873 holdon végezte el a növényápolást. Nem sokkal maradt el tőle a versenyben Benke István, a szedresi gépállomás traktorosa sem, mert 859 holdon végezte el a gépi növényápolást.”

„A kombájnosok versenyében már az aratás első napjaiban számos kiváló eredmény született. Háy József elvtárs, a mohácsszigeti állami gazdaság kiváló kombájnosa péntek óta 60 hold ősziárpát aratott le a cifrakerti állami gazdaság területén. Kiváló eredményt ért el Palkovics József, a nándorpusztai állami gazdaság kombájnosa is, aki 25 holdról 380 mázsa ősziárpát takarított be és Horváth János, aki a görösgali állami gazdaságban 28 óra alatt 25 holdról 273 mázsa ősziárpát aratott és csépelt el.”

„Ki lesz a legjobb kaszás? Ezért indultak versenybe a Hajdú megyei Álmosd község dolgozó parasztjai. A versenyt kezdeményező Papp Kálmán egyéni gazda vállalta, hogy egy nap alatt 2000 négyszögöl gabonát arat le. Versenykihívásához sokan csatlakoztak. Papp Kálmán tartja fogadalmát, mert az aratás megkezdésének első félnapján ezer négyszögöl gabonát aratott.
A sávolyi Szabadság termelőszövetkezetben befejezték az ősziárpa aratását. A termelőszövetkezet tagjai jól gondozták a kapásnövényeket is. A különböző növényeket már háromszor megkapálták, sőt a cukorrépát már negyedszer kapálják. Rövidesen befejezik az őszibúza és a rozs aratását, s akkor még elvégzik az úgynevezett gazolókapálást is.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Guatemalai lázadók fegyvert fognak egy Jacobo Árbenz elnököt jelképező bábura az 1954-es államcsíny idején (kép forrása: Reddit)Robert Capa magyar fotós egyik, a francia csapatokat kísérve Indokínában készített képe, 1954. (kép forrása: Pinterest)A végül meg nem valósult épületről született egyik elképzelés (kép forrása: mos.ru)Aratás 1954-ben (kép forrása: szazhalom.hu)Úttörők zenekara, 1954 (kép forrása: vecsesitajekoztato.hu)A németek ünneplése a lefújást követően (kép forrása: vs.hu)Kép forrása: index.huSchäfer és Grosics párharca (kép forrása: 24.hu)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár