2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Az önjelölt római császárnőtől az ír kalózkirálynőig: öt harcias nő a történelemből

2018. október 9. 08:11 Múlt-kor

Toszkánai Matilda

Az 1046-ban született Matilda 1052-től volt Toszkána őrgrófnője, majd 1076-ban Észak-Itália jelentős része, Lombardia, Emilia és Romagna is az irányítása alá került. Az általa Canossa várából uralt területek voltak egyben Itália legerősebb államai is ekkoriban. Mindez IV. Henrik német-római császár és VII. Gergely pápa háborúja közepette történt – a pápa és a császár a püspökök kinevezésének jogán vitáztak, Matilda pedig a pápa mellé állt a konfliktusban.

Matilda földjeire többször betörtek a császári csapatok, neki azonban minden alkalommal sikerült visszaverni a támadásokat. A pápa többi szövetségesének nem volt ilyen szerencséje, Matilda azonban amellett, hogy jó hadvezér volt, jól használta ki az általa uralt vidékek földrajzi adottságait, továbbá politikailag kifizetődő házasságot kötött a nála 25 évvel fiatalabb II. Welf bajor herceggel, aki a pápa (ekkor már III. Viktor) másik legnagyobb szövetségese volt Matilda mellett. Az őrgrófnő sikereinek köszönhetően egyre több itáliai állam állt mellé, és állt ellen Henrik törekvéseinek.

A siker azonban nem tarthatott örökké: IV. Henrik utódja, V. Henrik jóval erősebbnek bizonyult, és egész Észak-Itália végigpusztításával fenyegetett. Matilda bölcsen úgy döntött, kiegyezik az új császárral, aki „Itália császári helyettesévé és alkirálynőjévé” nevezte ki. E pozíciójában elősegítette a megbékélést a császár és a pápa között, így figyelmét már másra is fordíthatta a háborúzáson kívül. A népszerű történet szerint száznál is több templomot alapított halála előtt.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Artemiszia szobra a törökországi BodrumbanGrace O'Malley (b) találkozása I. ErzsébettelI. Artemiszia által kibocsátott érmeZénobia kitekint az égő Palmürára

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!