2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Az önjelölt római császárnőtől az ír kalózkirálynőig: öt harcias nő a történelemből

2018. október 9. 08:11 Múlt-kor

Jeanne D'Arc

Jeanne-nak 1429-ben, 17 éves kora körül, az 1337 óta tartó százéves háború közepette volt egy látomása, amelyben Isten megparancsolta neki, hogy menjen VII. Károly francia király színe elé, és jelentkezzen hadvezérének. A lány meggyőződéses hite és kisugárzása olyan erős volt, hogy a király végül egy szinte hihetetlen fordulattal valóban seregei élére helyezte.

Jeanne legnagyobb győzelmét az ostromlott Orléans váránál aratta, ahonnan elüldözte az angolokat. Innen származik másik ismert elnevezése, „az orléans-i szűz” – az általa vezetett csapatok szilárdan hittek abban, hogy Isten rendelte Jeanne-t Franciaország megmentésére. VII. Károly ellenségei, az angolok és szövetségeseik, a francia királyi Capeting-dinasztia burgundi ága Jeanne-t látták a terveikre leselkedő legnagyobb veszélynek. Az angolok biztosítani akarták az észak-franciaországi területeket, amelyek már 200 éve a kezükön voltak, a burgundiak pedig a trónt.

1431. április 23-án Jeanne egy visszavonuló francia sereg utóvédjében volt, amikor burgundi csapatok foglyul ejtették. Közös angol és burgundi papi testület hirdetett felette ítéletet, és egy hét múlva eretnekség vádjával máglyán elégették. 1920-ban XV. Benedek pápa szentté avatta, így Szent Johanna Franciaország kilencedik védőszentjévé vált.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Artemiszia szobra a törökországi BodrumbanGrace O'Malley (b) találkozása I. ErzsébettelI. Artemiszia által kibocsátott érmeZénobia kitekint az égő Palmürára

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!