2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iszlám előtti korban épült keresztény monostort találtak az Egyesült Arab Emírségekben

2022. november 4. 14:12 MTI

Vélhetőleg az iszlám születése előtti korból származó keresztény monostorra bukkantak egy szigeten az Egyesült Arab Emírségek partjai közelében – jelentették be tisztségviselők csütörtökön. A Szinija szigetén fekvő monostor Umm el-Kaivein emírség területén, Dubajtól ötven kilométerre északkeletre található.

illusztráció
Ókori sír Simál település közelében az Egyesült Arab Emírségekben (képünk illusztráció) (kép forrása: Wikimedia Commons / Alexandermcnabb / CC BY-SA 4.0)

„A szigetet homoknyúlványok ölelik körül, és ezek egyikén fedezték fel a régészek a monostort egy építkezés miatt kezdődött feltárás során. A környék már az újkőkorszakban is lakott volt” – mondta el Timothy Power régészprofesszor, aki részt vett az ásatásban.

Ez a második ilyen épület az Egyesült Arab Emírségek területén. A szénizotópos kormeghatározás szerint alapjait 534 és 656 között, még az iszlám születése előtt tehették le.

Mohamed próféta 570 körül született és 632-ben, Mekka meghódítása után halt meg.

Ma az iszlám vallás a legelterjedtebb a Közel-Keleten, bár még mindig léteznek kisebb-nagyobb keresztény közösségek a térségben.

Az egyhajós monostorban keresztelőmedencét és kemencét is találtak, ahol kenyeret vagy ostyát süthettek. Szakértők azt feltételezik, hogy oltár és bortartó is állhatott a templomban.

Mellette egy melléképület található négy szobával, amelyek vélhetőleg egy udvart öleltek körül. Ez a helyi apát vagy püspök lakhelye lehetett.

Történészek szerint hasonló korai keresztény templomok a Perzsa-öböltől Indiáig megtalálhatóak. Régészek Bahreinben, Irakban, Iránban, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában is bukkantak már ilyen épületekre.

Timothy Power megjegyezte: korunkban az Egyesült Arab Emírségek egy olvasztótégely, de figyelemre méltó a lehetőség, hogy ezer évvel ezelőtt is hasonló szerepet tölthetett be.

„Ez egy olyan történet, amelyet érdemes elmondani” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár