A vörösterror 133 napja

Az igazi aranyifjak – milyen sors várt a híres konkvisztádorok utódaira?

2018. augusztus 8. 13:19 Múlt-kor

Pizarro lánya

Az Inka Birodalmat hódoltató Francisco Pizarro egyetlen lánygyermeket hagyott maga után, amikor 1541-ben merénylet áldozatául esett. Francisca Pizarro Yupanqui – idősebb Martín Cortéshoz hasonlóan – a konkvisztádor és egy őslakos asszony – egy inka hercegnő – kapcsolatából született 1534-ben. Anyjától korán elszakították és egy családtagnál nevelkedett. Apja közbenjárására V. Károly törvényesítette őt, így ő vált a mesés Pizarro-vagyon örökösévé.

Apja halála után az akkor még kisgyermek Franciscát egy konventben rejtették el. Felcseperedve a lány érthető módon számos kérő érdeklődését felkeltette, mindazonáltal a család igyekezett „házon belül tartani” a konkvisztádor örökségét. Amikor 15 éves lett, apja egyik testvére Peruba utazott, hogy feleségül vegye őt és közösen egy saját dinasztiát alapítsanak Dél-Amerikában. Az ilyen terveket – ahogy a Cortés-testvérek esetében is láttuk – a madridi udvar nem viselte kifejezetten jól, így Franciscát azonnal visszavitették Spanyolországba.

Itt végül egy másik nagybátyja, Hernando Pizarro felesége lett, akinek révén a korabeli spanyol elit tagjává emelkedett. Hernando 1578-as halálát követően, a még mindig csak a negyvenes éveiben járó gazdag özvegy újraházasodott. Férje ezúttal egy arisztokrata, az Újvilágban is komoly befolyással bíró Pedro Arias Portocarrero lett, akinek segítségével tovább növelte saját presztízsét. Francisca nevéhez fűződik egy impozáns rezidencia, a „Hódítás palotája” építtetése is Trujillo városában, amelyben mind a mai napig hirdeti a Pizarro-család örökségét.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!