2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

2020. április 21. 18:12 Múlt-kor

A prériváros tömegsírja

Az Egyesült Államok Missouri államában található mai St. Louis város közelében 1050 és 1200 között virágzott a Cahokia néven ismert település, ahol akár 40 000 ember is élhetett, ezzel messze Észak-Amerika legnagyobb települése lehetett a korban.

A régészek által 72-es számú halomnak nevezett magaslat egy tömegsírt rejt, összesen 272 ember maradványaival.

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, az itt nyugvó halottakat nem egyszerre, hanem több alkalomra elosztva ölték meg.

A halom egyik rétege 52 alultáplált, 18-23 éves nő, valamint egy 30-as éveiben járó nő maradványait tartalmazta, akiket egyszerre áldoztak fel. Egy másik rétegben 39 férfit és nőt találtak a régészek, akiket a jelek szerint halálra ütlegeltek.

A halom egy külön részében két együtt eltemetett ember maradványait találták meg, 20 000 apró kagylóból készült gyönggyel együtt – lehetséges, hogy e magas státuszú pár tiszteletére történtek az emberáldozatok.

Emberáldozatok a Bibliában

Az Ószövetség több emberáldozatról is beszámol az ókori zsidók körében, azonban a történészek megosztottak abban a kérdésben, valójában mennyire is voltak gyakoriak az ilyen esetek – nem valószínű, hogy a vita egyhamar eldőlne bármelyik irányba.

A leghíresebb bibliai emberáldozat természetesen az, amelyik végül nem kerül végrehajtásra: Isten arra utasítja Ábrahámot, hogy ölje meg fiát, Izsákot, azonban az utolsó pillanatban közli vele, hogy csupán próba elé állította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szati egy 19. századi ábrázoláson – az özvegy ráfekszik a máglyára halott férje mellé (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: pixabay.comKép forrása: FlickrKánaánita gyermekáldozat Moloch isten szobra előtt egy 19. századi bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)A két szobor egyike a British Museumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsVéráldozatot ábrázoló maja dombormű: a térdelő nőalak egy éles drótot húz keresztül nyelvén, hogy vért fakasszon belőle (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsKép forrása: Wikimedia CommonsOzirisz templomának romjai Abüdosznál (kép forrása: Flickr)Feláldozandó emberek menetek Dahomeyben egy 1793-ban készült ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Lucius Aemilius Paullus római consul eleste a cannae-i csatamezőn (kép forrása: Wikimedia Commons)A Lükaión-hegyi Zeusz-oltár (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Flickr
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár