2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Az előzetes becslések többszöröséért keltek el Doris Day ereklyéi

2020. április 7. 14:57 MTI

Csaknem három millió dollár (egymilliárd forint) folyt be egy online aukción, amelyen Doris Day hollywoodi filmcsillag négy Golden Globe-díját és számos más relikviáját árverezték el – közölte vasárnap a Julien’s Auctions árverési ház.

Doris Day
Kép forrása: Wikimedia Commons

Az élőben közvetített online árverésen a filmcsillag 1930-as Ford kabriójáért, amelyet a színésznő nyolcvanas években futó talkshow-jában lehetett látni, 96 ezer dollárt (32 millió forintot) fizetett ki egy licitáló. Az egyik Golden Globe-díját pedig, amelyet 1963-ban kapott, 25 ezer dollárért (8,4 millió forintért) vitte el egy vásárló.

A több mint 1100 tételt felvonultató árverés bevételét a Doris Day Állatalapítvány kapja, amelyet a színésznő-énekesnő 1978-ban hozott létre.

A Julien’s aukciósház eredetileg 300-600 ezer dollárra (100-200 millió forintra) becsülte a várható bevételt, amely végül majdnem hárommillió dollárra rúgott.

Day, aki az ötvenes-hatvanas évek Hollywoodjának egyik legnagyobb sztárja volt, 2019 májusában hunyt el 97 évesen, a kaliforniai Carmelben lévő otthonában, ahol visszavonultan élt.

Az árverésen a zongoráját, ruháit, bútorait és állatokkal kapcsolatos emléktárgyait is meg lehetett venni. Day ugyanis rajongott az állatokért, és rengeteg kerámiakutyája, -madara, -malaca, valamint állatokat ábrázoló képe volt.

A filmcsillag Cartier kitűzője 27 kerek gyémánttal több mint 40 ezer dollárt (13,5 millió forintot) ért egy licitálónak. A televíziós műsorában használt rendezői széke pedig 16 ezer dollárért (5,4 millió forintért) kelt el. Az aukciót eredetileg Beverly Hillsben tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt inkább élőben streamelte az árverési ház.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: Julien's Auctions Oficial / Instagram
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár