2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Egyiptomot lerohanó hükszoszok hatalmas városfalára bukkantak

2015. november 25. 10:32 MTI

Hatalmas kerítésre bukkantak osztrák régészek Egyiptomban, a Nílus deltájának északi térségben felfedezett ősi építmény mintegy 3500 éves lehet. Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter kedden közölte, hogy az osztrák régészeti intézet szakemberei bukkantak rá az építményre.

A legalább 500 méter hosszú és hét méter vastag, mészkőből készült "kerítést" a középbirodalom idején építhették, valószínűleg egy városfal része volt. Ez az időszak egybeesik a Szíria és Fönícia felől érkező nyugat-sémi népcsoportok, a hükszoszok hódításaival a térségben.

A műemlékvédelmi tárca szerint az építményt a Nílus-delta északkeleti részén fekvő Tell ed-Dabaa településnél találták, a második átmeneti korban (Kr.e. 1664-1569) itt volt a hükszoszok fővárosa, Avarisz. Az osztrák régészek 1975 óta végeznek a helyszínen feltárásokat. Az Egyiptomba betörő hükszoszok a Nílus deltájában vetették meg lábukat: a fallal körülvett várost Szalitisz hükszosz uralkodó építtette ki és tette birodalma központjává a Kr.e. XVII. század második felében.

Kr.e. 1550 körül a XVII. dinasztia thébai királayi foglalták el Avariszt, ami a hükszosz uralom végét jelentette, a város mégis jelentős központ maradt. Új palotákat emeltek a városban, amelyeket részben minószi falfestményekkel díszítettek. A ramesszida korban, az Újbirodalom idején, a II. Ramszesz által alapított új főváros, Per-Ramszesz déli része települt Avarisz romjaira.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár