2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 1956-os forradalom vidéki mindennapjait elevenítik fel a hétvégén Szentendrén

2021. október 19. 12:57 MTI

Az 1956-os forradalom időszakának falusi történései elevenednek meg a szentendrei Skanzenben október 23-án és 24-én Történelem és mindennapok vidéken címmel.

Autentikus környezet

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfői közleménye szerint a Skanzen autentikus környezetében az 1950-es évek ruháiba öltözött színészek jelenítik meg a forradalom időszakának pillanatait, a múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek.

A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, az ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halálára emlékeznek, a kisalföldi Jánossomorján a forradalom leverése utáni menekülést idézik fel.

Az Andaut és Jánossomorját összekötő kis lápos mocsári híd sokak számára a reményt jelentette az 1956-os események idején, megközelíthetetlensége miatt a legtovább nyitva maradt menekülési lehetőség volt a forradalom végnapjaiban.

Az osztrák határ 1957 eleji lezárásáig csaknem hetvenezer magyar menekült át itt Ausztriába, azonban többen eltévedtek, megfagytak a mocsárban – idézik fel a közleményben.

Változatos interaktív programok

Az ünnepi hétvégén ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, bringatúra, sportprogramok, kvízjátékok és kézműves foglalkozások is várják a látogatókat.

A hajdúbagosi lakóházban az 1950-es évek öltözékeit próbálhatják fel az érdeklődők, a horvátzsidányi pajta és a vöcköndi lakóház játékudvarnak ad otthont.

A regisztrációhoz kötött bringatúrán a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár