2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Amiről a körfolyosók mesélnek: a XX. század gangfotói

2020. december 5. 13:01 Múlt-kor

A főváros lakosságának egy jelentős része élte le az életét körfolyosós lakóépületekben, ki bérpalotában, ki bérházban, ki munkáskaszárnyában. Ezekben az épületekben az udvar mellett a gang jelentette a közösségi teret, a társasági élet színterét. A körfolyosón – mint azt láthatjuk – rengeteg fotó is készült az egykori lakókról, akik megszülettek, új biciklit kaptak, társasági életet éltek, megházasodtak és megöregedtek. Sietős dolguk közben azonban egy fénykép erejéig megálltak a gangon. Ezek a pillanatok elevenednek meg a Fortepan fotóiból készült válogatásunkban.

Minden szórakoztatóbb, ha van hozzá társaság (1943)
A képgalériáért kattintson a fotóra

A körfolyosós bérház Budapest egyik legjellemzőbb háztípusa. A historizáló, szecessziós homlokzatok ma is meghatározzák a főváros utcaképét. A századfordulón nagy heterogenitás jellemezte e házak lakóközösségét. Tulajdonképpen, ha némely házat félbevágták volna, szinte kirajzolódott volna a város társadalmi szerkezete.

A reprezentatív utcai fronton a nagypolgárság, esetleg az arisztokrácia lakott. A legnagyobb lakások akár 11-12 szobások is lehettek, alapterületük meghaladta a 250-300 m2-t, belmagasságuk a 4,5 métert is elérhette. A kisebb utcák, kevésbő előkelő házaiban a kispolgárok, az utcai lakásokban értelmiségiek, az udvari lakásokban a kisiparosok és munkások éltek. Utóbbiaknak jutott a sötét, egészségtelen lakások java. Ez a fajta sokszínűség az 1930-as évek után némileg mérséklődött.

E házak jellegzetes karakterjegye volt a körfolyosó, a gang, amelyről a lakások nyíltak. Az emeletekre a díszes főlépcsőn és a cselédlépcsőn lehetett feljutni. A lakások komfortszintje nemcsak az utcai és udvari front függvényében, de emeletenként is változott. A földszinti lakások minősége rosszabb volt, mint az emeletieké. A színvonal azonban nem az emeletek számával nőtt, ugyanis az első emeleten volt a legjobb lakni. Épültek bérpaloták is, amelyekben nemcsak kiadott lakások voltak, hanem itt lakott a tulajdonos is, aki a lépcsőházból jellemzően ugyancsak az első emeletre kanyarodott be.

Míg a század első felében a telekspekuláció hozott rossz megoldásokat, a második világháború után a szocialista központosítás. Budapest bérházas negyedei javarészt stagnáltak, vagy romlott az állapotuk, sok helyen pedig drasztikus állagromlás ment végbe. Az 1948-as államosítás után a lakók kevésbé érezték saját tulajdonuknak otthonaikat, de az Ingatlankezelő Vállalat hatáskörébe utalt renoválásra és tatarozásra nem is futotta volna önerőből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Századfordulós idill a Garay utca 23. gangján, 1900 (Fortepan/Cholnoky Tamás)A nagy belmagasság előnye, és még így is messze a plafon, 1900 (Fortepan/Cholnoky Tamás)Libasor a Nádor utca 5. harmadik emeletén, 1907 (Fortepan/Schmidt Albin)Kisszékekre kiültetett kis kíváncsik, 1918 (Fortepan/Saly Noémi)A száguldás szerelmese az Attila út 47. gangján, 1924 (Fortepan/Magyar Bálint)Gangkoncert: tangóharmonikás és közönsége, 1937 (Fortepan/Bojár Sándor)A gangon több a fény a kézimunkához is, 1938 (Fortepan/Bojár Sándor)Minden szórakoztatóbb, ha van hozzá társaság, 1943 (Fortepan/Kurutz Márton)Ünnep a Király utca 102. körfolyosóján, 1947 (Fortepan/Hámori Gyula)Gangszerelem, 1950 (Fortepan/Karabélyos Péter)Hol járt vajon az az építőkocka, hogy el kell mosogatni, 1955 (Fortepan/A R)Megilletődve, 1955 (Fortepan/Nagy Gyula)Van, aki tesz róla, hogy ne a szemétben kelljen a gangfotókat elkészíteni, 1960 (Fortepan/Kotnyek Antal)Egy gangkertész kaktuszgyűjteményének télre kiürített üvegházai a Márvány utcában, 1967 (Fortepan/Mészáros Zoltán)Divatmustra 1968-ból (Fortepan/Fortepan)Nyár van és semmi baj, 1971 (Fortepan/Fortepan)Ha ezek az arcok mesélni tudnának, lehet, nem ugyanazt mondanák el, 1978 (Fortepan/Fortepan)Vannak szomorúbb napok, 1985 (Fortepan/Urbán Tamás)Az állapotok nem túl jók, de majd egy-két EDDA-szám megvigasztal bennünket, 1985 (Fortepan/Makovecz Benjamin)Pompamaradványok és gangra költöztetett szobanövények, 1985 (Fortepan/Makovecz Benjamin)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár