2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor fából készült bombázókkal szabadított ki francia ellenállókat a brit légierő

2022. május 16. 18:01 Múlt-kor

A második világháború nem szűkölködött különleges akciókban. A Jerikó hadművelet ezek közé tartozott. Az Amiens-ban raboskodó francia ellenállók kiszabadítása, vagy legalábbis annak megakadályozása, hogy a Gestapo érdemi információhoz jusson tőlük, fontos céllá vált a készülődő D-nap előtt. Ennek elérését végül a Brit Királyi Légierőre bízták. Egy börtön lebombázása, úgy hogy a rabok meg tudjanak szökni, korántsem bizonyult annyira egyszerű feladatnak.

bombázók
A Királyi Légierő de Havilland Mosquito bombázói több mint 28 000 küldetésen repültek a háború során

Az amiens-i börtönfalak

A francia ellenállás az ország 1940-ben történt megszállása óta aktívan segédkezett a szövetségeseknek abban, hogy minél több értékes információhoz jussanak, és a németek minél lassabban tudjanak reagálni az őket ért támadásokra.

Ezek közé tartoztak például a fontos vasútvonalak és raktárak elleni szabotázsakciók, és a hadiszállítmányokról szóló információk átadása a szövetségesek légierejének, de a Londont támadó V–1 ballisztikus rakéták kilövőállomásainak helyzetéről is értesítették a Brit Királyi Légierőt. (Ezeket sikerrel bombázták le).

1944 elejére azonban a Somme környéki ellenállás rendkívül nehéz helyzetbe került.

A Gestapo hatékonyan derítette fel a tagjaikat, és vitte őket az amiens-i börtönbe, közöttük az egyik helyi vezetőt, bár a kilétére az elfogásakor nem derült fény.

A készülődő partraszállás előtt az ellenállás meggyengülése nem kívánatos fejleménynek számított a szövetségesek számára.

Az idő pedig nem nekik dolgozott. 1943. december 12-én az ellenállás tizenkét tagját végezték ki. Február 19-re pedig a Gestapo újabb száz ember agyonlövését tervezte.

A francia ellenállás számos támadást intézett már német célpontok ellen, az azonban jelentősen meghaladta a képességeit, hogy frontális rohamot intézzen egy jól megerősített börtön ellen. Éppen ezért kértek segítséget a szövetségesektől, elküldve a börtön legfontosabb adatait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A francia ellenállás fiatal tagjai fegyvereikkel, 1944. A francia ellenállók a szabotázsakciók végrehajtása mellett felbecsülhetetlen értékű információval is ellátták a szövetségeseket.Percy Charles „Pick” Picard Mosquitója előttJ. A. Bradley hadnagy megigazítja Picard mentőmellényét a felszállás előtt. Mindkét férfi életét vesztette a Jerikó hadmúvelet során.Bombák hullanak az amiens-i börtönreAz amiens-i börtön a támadás utánGeorges Blind francia ellenálló 1944. októberi kivégzésének rekonstrukciója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár