2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

Costello szintet lép

1926-ban a hatóságok letartóztatták Costellót és Dwyert a parti őrség tisztjének megvesztegetése miatt. Az olasznak szerencséje volt, az ő ügyében az esküdtszék döntésképtelenné vált, míg az írt elítélték.

Dwyer börtönbe vonulása után Costello átvette a vállalkozás felügyeletét, ami igencsak zavarta az ír csempész addigi beosztottjait.

Bandaháború robbant ki azok között, akik szerint Dwyer éppen Costello miatt került börtönbe, illetve Costello hű követői között. A „manhattani sörháborúk” néven ismert konfliktus következtében a Combined felbomlott.

Costello azonban nem hagyta, hogy ez akadályozza az előrejutásban. Lucianóval közösen továbbra is többféle vállalkozást üzemeltettek, köztük kaszinóhajókat, játékgépeket, és fogadóirodákat.

A bűnözőkkel való kapcsolattartás mellett Costello nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy jó viszonyt alakítson ki politikusokkal, bírókkal, rendőrökkel és más hivatalnokokkal, akikről úgy érezte, könnyebben áthidalhatóvá teszik az alvilág és a Tammany Hall, azaz a város politikai erőközpontja közötti szakadékot.

Kapcsolatainak köszönhetően Costellót hamar „a maffia miniszterelnökének” titulálták, aki képes bármilyen nézeteltérést elsimítani, és segíteni bárkinek, aki kéri.

1929-ben Costello, Luciano és a chicagói gengszter Johnny Torio nagyszabású találkozót rendeztek az amerikai szervezett bűnözés legmeghatározóbb alakjainak.

A találkozó az első lépést jelentette egy országos hálózat létrehozása felé, amely minden szervezett bűntevékenységet képes felügyelni és valamiféle rendet fenntartani az alvilágban.

Costello, Luciano és Torio mellett részt vett a találkozón Lansky és a New Jersey-i alvilág feje, Enoch „Nucky” Johnson is.

Lemaradt a meghívottak listájáról ugyanakkor az olasz maffia két fontos szereplője, Salvatore Maranzano és Joe Masseria – Costello tudta, hogy a két férfi nem híve az alvilági tevékenység országos összehangolásának, és a „régi” maffiarendszerben képzelték el a jövőt, az egyeduralomért való folyamatos harcban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: notrecinema.comCostello bekötözött fejjel, véres ruhában a merényletkísérlet után (kép forrása: dailytelegraph.com.au)Costello egy fiatalkori rendőrségi fényképe (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Charles „Lucky” Luciano (kép forrása: thefamousbirthdays.com)Costello barátjával, Walter Winchellel 1951-ben, egy héttel a szenátusi meghallgatás után (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Közeli szövetségese, Joe Adonis figyeli Frank Costello kezeit a televízióban a meghallgatás idején (kép forrása: Pinterest)Luciano 1948-ban (kép forrása: theconversation.com)A merénylő, Vincent Gigante bilincsben 1957-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Vito Genovese 1959 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: themobmuseum.org
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár