2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem hét híres kutyája

2023. szeptember 19. 14:20 Múlt-kor

Lajka, a kóborlóból lett űrutazó

Az űrkorszak kezdetén a szakemberek számára még kérdéses volt, hogy földi élőlény túlélheti-e az űr szokatlan körülményeit. Az amerikaiak kezdetben muslincákat, majd majmokat igyekeztek a kozmoszba juttatni űrugrás kíséretében, a szovjetek először rágcsálókkal, majd kutyákkal kísérleteztek.

Az állatok közül a legismertebbé az amerikai, Albert névre keresztelt majmok után Lajka kutya vált, ő volt az első élőlény, amely a Föld körül keringhetett.

A Szputnyik-1 1957. október 4-i – az űrkorszak nyitányának számító – világraszóló sikere után a fellelkesült szovjet pártfőtitkár, Nyikita Hruscsov egy hónapon belül (az orosz forradalom előtti napokra időzítve) újabb műholdat kívánt látni, amint a Föld körül kering.

A tervek szerint az űralkalmatosságban már egy élőlény is helyet foglalt. Őt a Moszkva utcáin kóborló – ezért az extrém körülményekhez már hozzászokott – kutyákból választották ki. Az első számú befutó egy hároméves husky-terrier keverék lett: a Kis Citromtól kezdve a Kis Bogáron át többféleképpen is nevezték, végül a Lajka maradt rajta.

Érdekesség, hogy nagyobb stressztűrő képességük miatt mindig nőstény egyedeket választottak a szovjetek. A kiképzés során egyre kisebb ketrecekbe helyezték az ebet, nagy hanghatásoknak tették ki, illetve centrifugákban szimulálták vele a gyorsulást.

A nagy nap november 3-án jött el, amikor a Szputnyik-2 aljában lévő szűk kapszulába vezették Lajkát, akinek hátsójára az ürülék felfogására alkalmas zacskót erősítettek. A leszíjazott Lajka még fel tudott állni, azonban lefeküdni vagy megfordulni már nem.

A kilövésnél az eb légzése és pulzusa az egekbe szökkent, de a folyamatot annak ellenére túlélte, hogy még a hűtőrendszer is meghibásodott.

A korabeli hírközlés szerint Lajka fájdalommentesen halt meg több nappal a repülése után. Csupán 2002-ben derült ki, hogy a kilövést mindössze néhány órával élte túl. A Szputnyik-2 űrhajósának tetemével még 2566-szor kerülte meg bolygónkat, míg végül 1958. április 14-én a légkörbe érve elégett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár