2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szerzőket is megdöbbentették a világ első PC-s vírusának képességei

2023. január 19. 19:05 Múlt-kor

„Mi csak egy ártalmatlan, »baráti vírust« akartunk létrehozni, és nem az volt a célunk, hogy tönkretegyük a számítógépeken tárolt adatokat” – szabadkozott a két pakisztáni fivér, Basit és Amjad Farooq Alvi egy 2011-es interjúban. Minden jóindulatuk ellenére a „Brain” névre hallgató kreálmányuk igazi szörnyetegként söpört végig a komputerizált világon.

Alvi fivérek
Amjad Farooq Alvi és Basit Farooq Alvi (YouTube / WithSecure)

Basit és Amjad Farooq Alvi egy számítógépes boltot üzemeltetett a pakisztáni Lahor városában az 1980-as években. A két fiatal programozó szoftverek kalózpéldányainak eladásából élt. Tevékenységüket teljesen legálisan űzhették, mert Pakisztánban akkoriban a számítógépes programok még nem voltak szerzői jogi védelem alatt.

A megengedő jogi környezet végül az Alvi fivérekre is negatívan hatott. Basit és Amjad szomorúan szemlélték, hogy az általuk megírt orvosi szoftverekből is rengeteg kalózpéldány kering a piacon.

Egy nap aztán elegük lett, és elhatározták, hogy egy olyan vírust építenek be a szoftverükbe, amely működésbe lép, ha a programjukat illegálisan másolják le.

A 17 éves Basit és a 24 éves Amjad 1986. január 19-én engedte szabadjára a világ első olyan vírusát, amely a DOS operációs rendszert megfertőzve komoly zavart tudott okozni a korabeli PC-k működésében.

A „Brain” először a delaweri egyetemen ütötte fel a fejét. A korabeli adattároló eszközök (hajlékonylemezek, floppy diskek) írására és olvasására használatos floppy meghajtók jelentősen lelassultak, a vírus pedig egy üzenetet hagyott a fertőzött lemezek boot szektorában. 

Az üzenetben Basit és Amjad neve és telefonszáma szerepelt, illetve arra bíztatták a ledöbbent felhasználókat, hogy a hiba javítása érdekében lépjenek kapcsolatba a fivérekkel.

 

A „Brain” végigsöpört az egyetemeken, majd tovább terjedt. Basit és Amjad telefonszámára hamarosan hívások tömkelege érkezett, és felháborodott európai és amerikai felhasználók ezrei kérték a fivérek azonnali beavatkozását.

A felfordulásra felfigyelt a média is, Basit és Amjad pedig döbbenten konstatálta a vírus terjedésének mértékét.

A pakisztáni programozó testvérek 1987-ben végül beszüntették a vírussal fertőzött programjuk kereskedelmi forgalmazását. Meglepő, de az általuk okozott káosz egyáltalán nem tette tönkre karrierjüket, hírnevet szereztek maguknak és a találóan Brain Telecommunication Ltd-nek nevezett cégük jelenleg a pakisztáni internetszolgáltató szektor egyik meghatározó eleme.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Brain vírus úgynevezett hex dumpja (Wikipedia / Avinash Meetoo / CC BY-SA 2.5)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár