2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A skót klánalapító, a skizofrén és a püspök – öt királyi fattyú a magyar történelemből

2018. február 16. 18:06

A skizofrén gyilkos

I. Rudolf a magyar királyként uralkodó Habsburgok közül kétségtelenül az egyik legkülönösebb személyiség volt. Az államügyeket szinte teljesen elhanyagolta, idejét leginkább a tudományoknak és művészeteknek szentelte, amelynek képviselőit bőkezűen támogatta is. Bár a császári címet 1612-es haláláig viselhette, a magyar koronát és osztrák területeit már korábban, 1608-ban kénytelen volt átengedni öccsének, II. Mátyásnak.

Élete során sosem házasodott meg, azonban számos szeretőt tartott, akiktől rengeteg törvénytelen gyermeke született. Közülük egyértelműen kiemelkedik Katharina Stradatól született legidősebb fia, aki a hangzatos Ausztriai Julius Ceasar nevet kapta.

Rudolf gondoskodott róla, hogy fia a lehető legjobb neveltetést kapja és igyekezett magas pozíciókat juttatni számára az udvarban is. 1605-ben egy saját kastélyt is vásárolt számára a csehországi Krumlov városában. Julius itt beleszeretett egy helyi borbély lányába, Markétába, aki össze is költözött vele a kastélyban.

A történet azonban hamarosan sötét fordulatot vett, ugyanis Juliuson egyre inkább elhatalmasodott a már fiatal kora óta ismert skizofréniája. Rendszeresen bántalmazta Markétát, és egy alkalommal, amikor a lány elvesztette eszméletét az ütlegelések miatt, abban a hitben, hogy halott, Julius kidobta őt a kastély ablakából. Markéta szerencsésen túlélte az esést, ugyanis nem egy sziklára, hanem egy szemétdombra esett a magasból.

A lány ezután szüleinél keresett menedéket, ahova azonban hamarosan megérkezett a feldühödött Julius, hogy visszakövetelje magának őt. Amikor Markéta apja ellenállt, Julius hetekre börtönbe vetette őt és csak azután engedte szabadon, hogy a megtört édesanya végül átadta neki Markétát.

Julius egy nappal ezután brutálisan meggyilkolta a lányt. Egy helyi krónikás elbeszélése szerint „Julius, ez a szörnyű zsarnok és ördög, a császár fattya, hihetetlenül szörnyű dolgot tett az ágyasával, a borbély lányával, amikor levágta a fejét és más testrészeit. Az embereknek úgy kellett darabonként betenni őt a koporsóba.”

Az eset után már Rudolf császár sem állhatott ki fia mellett, aki élete hátralévő részét a kastélyba zárva töltötte. Az őrület egyre inkább elhatalmasodott rajta, különféle dolgokat dobált ki az ablakon és egyre nagyobb mocsokban élt. Végül 1609 nyarán megbetegedett és néhány héten belül meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. AndrásKálmán püspök két fennmaradt pecsétjeRestaurált Anjou-címer a győri püspökvárban (kozterkep.hu)I. RudolfCorvin JánosA fiatal Corvin JánosA krumlovi kastély ablakai, ahonnan Ausztriai Julius Ceasar is kitekinthetett egykorEgyes elméletek szerint a pozsonyi városháza kapuboltozatán látható püspöksüveges ifjú valójában Kálmán püspököt ábrázolhatjaII. Lajos

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár