2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A nyilvánosság előtt hullott szét Diana és Károly mesebeli házassága

2020. december 9. 14:44 MTI

Másfél évtizedes tündérmesének indult, viszont csúfos botránysorozatba fulladt Diana hercegné és Károly herceg házassága. Már 28 éve annak, hogy a walesi hercegi pár 1992. december 9-én bejelentette, hogy különköltözik. A hivatalos közlemény semmiféle meglepetést nem keltett, hiszen hónapok óta mindenki számára világos volt, hogy házasságuk a tönk szélére jutott.

Diana és Károly
Diana és Károly eljegyzésük bejelentésekor, 1981. február 24.

A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker-Bowlesszal, míg Diana lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott.

A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjúban, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában.

Károly és Diana eleinte csak csendben gyűlölte egymást, a perpatvar mind csúnyább jelei azonban egyre nagyobb részletességgel kerültek a nyilvánosság elé.

A királyi család „szennyesében” előszeretettel turkáló bulvársajtónak egyre kevesebb gondot okozott a megfelelő értesülések beszerzése, miután a hercegi pár napról napra szinte maguk szállították azokat.

Ebben elsősorban Diana járt az élen, ügyesen megragadva minden kínálkozó alkalmat férje és a királyi család lejáratására. Kiemelkedő eseménye volt ennek az az 1995-ös BBC-interjú, amelyben az utolsó cseppig kiöntötte a húszmillió néző elé lelke minden terhét, igen sanyarú képet festve saját udvarbeli hányattatásairól, az ellene szőtt összeesküvésekről és intrikákról.

Ez nyilván alaposan felgyorsította a válás folyamatát, hiszen nem sokkal az adás után a felséges anyós, II. Erzsébet királynő rendelte el a királyi ház tekintélyét is teljesen aláásó nyilvános szappanopera mielőbbi befejezését és a házasság felbontását. Ez azonban így sem ment túl könnyen, elsősorban azért, mert Diana meglehetősen magasan szabta meg távozása árát.

A hercegi pár útja végérvényesen 1996. augusztus 28-án ért véget válásuk kimondásával. Lady Di kivívott függetlensége azonban nem tartott sokáig, mivel 1997. augusztus 31-én elhunyt egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma rakpart közúti aluljárójában. Akkori párja, az egyiptomi Dodi Al Fayed és a gépkocsijukat vezető sofőr is életét vesztette.

Diana hercegné és anyósa, II. Erzsébet királynő viszonyáról bővebben a Múlt-kor téli számában olvashattok!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár