2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nők meghatározó szerepét mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Zene Házának két kiállítása

2024. július 26. 12:20

„Nők, szépség, erő, sokszínűség, kitartás és tehetség – talán ezek a szavak, amelyek a leginkább összekötik, és kifejezően jellemzik a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony és a Magyar Zene Háza Dívák és Ikonok című kiállításait" – emelte ki Zsigmond Gábor, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a két intézmény között kötött együttműködéssel kapcsolatban. Hozzátette: "Az egymás kiállításait megtekintő látogatók számára kedvezményes belépőjegyet biztosít a két intézmény július 25. és augusztus 25. között."

kiállítás
A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása (Kép forrása:Facebook/ Magyar Nemzeti Múzeum)

A két múzeum a jegypénztáraikban értékesített, teljes árú belépőjegyek vételárából kölcsönös kedvezményt biztosít, így a látogató az adott kiállításra a másik intézményben váltott (online vagy a pénztárban vásárolt) jegy bemutatásával 20 % kedvezményt kap.

De az együttműködés itt nem áll meg: a két intézmény a tárlatok népszerűsítése érdekében a kommunikáció területén is együttműködik. A kiállítások között szintén összekötő kapocs, hogy a Magyar Menyasszony kiállítás kurátora, Simonovics Ildikó divattörténész több szakértői tárlatvezetést tart a Dívák és Ikonok kiállításon. – ismertette a főigazgató.

A két kiállítás több ponton is találkozik, mindkettő látványos, egyedülálló, és fókuszukban a nők állnak.

A MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című időszaki kiállításban több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül, és mind a női szerepek és a házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek. A kiállítás az elmúlt 500 év házasságtörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták.

A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe, és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét. A tárlat múzeumi gyűjteményekből és közösségi felajánlásokból építkezik, így a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című kiállítása Rihanna, Billie Eilish, Björk, Lady Gaga, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül mutatja be a dívák rendkívüli erejét és kreativitását.

A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeuma, a londoni Victoria and Albert Museum rendezte. Az eredeti helyszínen 2024 áprilisában zárt a tárlat, majd utazókiállításként először a Zene Házában látható szeptember 15-ig, ezt követően pedig a világ több fontos múzeumában is bemutatják. A tárlat a meghatározó dívák történetébe ad betekintést az operavilág nagyjaitól és némafilmsztároktól kezdve a mozivászon hírességein át napjaink világsztárjaiig.

A Dívák & Ikonok tárlat eredeti dramaturgiája kiemelkedő magyar művészek (többek között Karády Katalin, Medveczky Ilona, Cserháti Zsuzsa, Péterfy Bori) élettörténetével is kiegészült – mesélte Horn Márton, a Zene Háza intézményigazgatója.

A meghatározó női előadóművészek mellett néhány emblematikus férfi sztár (Elton John, Freddie Mercury, Prince, Kóbor János, Demjén Ferenc) is megjelenik, akik amellett, hogy ikonná váltak, hatott rájuk a dívák világa is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című kiállítása (Kép forrása:Facebook/ Magyar Nemzeti Múzeum) A Dívák & Ikonok kiállítás a Magyar Zene Házában (Kép forrása: Facebook/ Magyar Zene Háza)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár