2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A náluk sokkal sárosabbak vallomásai vezettek a Rosenberg-házaspár kivégzéséhez

2022. június 19. 08:53 Múlt-kor

Nyissák ki, FBI!

A szovjet kémlánc éveken át szinte zavartalanul működött, ám a szovjet atombomba bejelentését követő, nagyszabású nyomozás során a dominósor dőlni kezdett.

A titkosszolgálati vizsgálat kezdetén Klaus Fuchs brit tudós, aki az amerikai–brit megállapodás révén ugyancsak a Manhattan-terven dolgozott, még tagadta a kémkedés vádját, ám 1950 januárjában önként vallomást tett.

Kiderült, már 1942 óta tájékoztatta a szovjeteket az urán-235 elektromágneses dúsításával kapcsolatos kutatásokról. A svájci vegyész, Harry Gold nevével fémjelzett kémhálózat legprominensebb tagjának lebukása magával rántotta Goldot, aki révén néhány hónap alatt eljutott az FBI Greenglassig.

Rosenberg azt tanácsolta sógorának, hogy idejében meneküljön Mexikóvároson keresztül Svédországba, majd onnan Csehszlovákiába. Terhes felesége miatt máshogy döntött Greenglass, aki pár nap alatt megtörve feladta sógorát és nővérét is.

Az ügynökök 1950. június 6-án kopogtattak először Rosenbergék lakásának ajtaján, de ekkor még csupán kihallgatásra vitték el Juliust, aki mindent tagadott.

Miután azonban Greenglass vádalku fejében feltáró vallomást tett, július 17-én Julius Rosenberget letartóztatták, és a New York-i Sing Sing börtönbe vitték.

Néhány héttel később öccse vallomása miatt Ethel is a rács mögött találta magát, holott kezdetben ő nem számított potenciális vádlottnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az RDSZ–1 detonációjaEthel RosenbergAz FBI ügynökei kísérik Julius Rosenberget a nyomozószerv épületébe 1950. július 17-én. Ezt követően szállították át a hírhedt Sing-Sing börtönbe.Ethel és Julius Rosenberg csókja a rabszállítóban nyilvános elítélésük után New Yorkban.Demonstrálók gyülekeznek a New York-i Pennsylvania Station vasútállomáson 1953. június 18-án, hogy Washingtonba utazva tüntessenek Ethel és Julius Rosenberg halálos ítélete ellen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár