2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagyközönség is megcsodálhatja „Új-Hollandia születési bizonyítványát”

2017. november 8. 10:09 MTI

Ritkaságnak számító, több mint 350 éves Ausztrália-térképet állított ki a canberrai Ausztrál Nemzeti Könyvtár. A több mint másfél méter széles, Archipelagus Orientalis (Keleti szigetvilág) elnevezésű falitérképet 1663-ban készítette a Holland Kelet-indiai Társaság térképésze, Joan Blaeu.

A térképet egy svédországi raktárban őrizték egészen 2010-ig, majd három évvel később az Ausztrál Nemzeti Könyvtár vásárolta meg. Az immár helyreállított térképet a könyvtár Kincses Termében vehetik szemügyre a látogatók egészen 2018 közepéig.

Az „Új-Hollandia születési bizonyítványaként” is emlegetett térképet - ez volt ugyanis az első, nyilvánosan nyomtatott térkép, amelyen a Holland Kelet-indiai Társaság Új-Hollandiára (Ausztrália), Új-Zélandra és Tasmániára vonatkozó összes akkori információja felkerült - már 2013-ban is kiállították egy rövid időre a canberrai intézményben, ám törékeny állapota miatt a dolgozók akkor még levegőt is alig mertek venni a közelében.

A könyvtár munkatársa, Denyl Cloughley szerint két és fél évbe telt a súlyosan megrongálódott térkép helyreállítása. A térképet annak idején fénymázzal kezelték, és ki volt téve a levegő, valamint az emberi érintés hatásainak, továbbá a partvonal kihangsúlyozásához használt zöldfestékanyag több helyen is szétmarta a papírt.

A térkép eredetileg fekete színű volt, majd később áthúzták az összes partvonalat; a lakk pedig aktiválta a zöldesítéshez használt réz-acetátot, amely idővel átrágta magát a papíron. A restaurálás során a szakemberek egyebek között eltávolították a fénymázat a felületéről. „Most már nagyjából látszik, hogy milyen lehetett eredeti állapotában” - mondta Cloughley.

Az Archipelagus Orientalis egyike annak a mindössze két darab ismert Ausztrália-falitérképnek, amelyek túlélték az elmúlt 350 évet a holland felfedezések kora óta. A falitérképek többségéhez hasonlóan valószínűleg ezt is dekorációként, vagy diplomáciai ajándékként használták eredetileg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár