2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik fogságában sem tört meg a bosszúálló amazon, Violette Szabo

2022. december 14. 14:27 Múlt-kor

A birodalom markában

Fogságba kerülése után egy alkalommal egy fiatal német tiszt gratulált neki, és a szájába tett egy cigarettát. Violette rögtön kiköpte azt, arcul köpte a kérdezőjét, és követelte a karjai kiszabadítását, valamint a saját cigijét. Később az SD, az SS elhárításának a kezébe került, ahol Limoges-ban négy napig vallatták. Innen Párizsba került, ahol a Gestapo próbálta kiszedni belőle, hogy kicsoda ő.

1944 augusztusában a szövetségesek közel kerültek Párizshoz, ezért átszállították őket Franciaországból Németországba. Eközben Szabót egy Denise Bloch nevű SOE rádiókezelőhöz láncolták. Az utazás és a különböző átmeneti táborok viszonyai igen megterhelőnek bizonyultak, alig kaptak ételt és vizet, vagy pihenőidőt, a higiénikus körülményekről pedig szinte nem is lehetett beszélni. Az úti cél Ravensbrück volt, ahol egy koncentrációs tábor működött.

Szabo igyekezett lelket verni a többiekbe. Sokat beszélgetett például egy elfogott belga ellenállóval, Hortense Damannal, akin a németek orvosi kísérleteket hajtottak végre, sterilizálni akarták, és szándékosan üszkösödni hagyták sérült lábát. Szabo nem tagadta meg önmagát: amikor a Heinkel repülőgépgyártó gyárába vitték őket dolgozni, ezer másik női fogollyal együtt tiltakozott az ellen, hogy a Torgau közelében lévő altáborban fegyvereket gyártsanak.

A tiltakozások hangadóit végül 1944 októberében a königsbergi büntetőtáborba szállították, ahol kemény fizikai munka keretében erdőt kellett irtaniuk és vasúti pályát előkészíteniük. A hideg idő ellenére Violette még mindig azt a könnyű nyári ruhát viselte, amelyben fogságba esett. A torgaui incidens vezéralakjainak visszaemlékezései szerint Violette még a körülmények ellenére is optimistán tekintett a jövőbe.

1945. január 19-én három brit ügynököt, köztük Szabót és Blochot kiemelték a többiek közül, brutálisan bántalmazták (egyesek szerint Violette-et meg is erőszakolták), és magánzárkába csukták őket. Február 5-én kivitték őket a táborból, bár járni közülük csak Violette tudott, így a többieket hordágyon vitték. Ott Violette Szabónak előbb végig kellett néznie a társai kivégzését, végül ő maga is letérdelt, megfogta a halott bajtársa kezét, így érte a tarkólövés.

Halála után bátorságáért megkapta a György-keresztet (a nők között másodikként), de a francia állam is kitüntette őt a Croix de Guerre bronz csillagával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár