2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik fogságában sem tört meg a bosszúálló amazon, Violette Szabo

2022. december 14. 14:27 Múlt-kor

Maradt idő a vásárlásra is

Violette Szabót az SOE F szekciójához osztották be. Első akciójára többszöri halasztás után került sor. 1944. április 5-én végül ledobták őt, valamint a társát, Philippe Liewert a franciaországi Cherbourg közelében. A Salesman (Eladó) névre hallgató sejt keretében működtek, amelyet Liewer szervezett, és amelyben Szabo a futár szerepét töltötte be.

Mivel Liewert plakátokon körözték Rouenban, oda helyette Violette utazott el rendszeresen. A legfontosabb feladatául azt kapta, hogy mérje fel, mekkora károkat okozott a német elhárítás a már kiépített francia hálózatnak. Miután kiderült, hogy túl sokan lepleződtek le, az akciónak tulajdonképpen vége szakadt, ám Violette Szabo azért még értékes információkat gyűjtött lehetséges bombázási célpontokhoz.

Emellett arra is maradt ideje, hogy Párizsban bevásároljon a lányának, magának és az édesanyjának. 1944. április 30-án tért vissza egy rázós utat követően, ugyanis az őt szállító gépet a német légvédelem eltalálta.

1944. június 8-án egy újabb küldetés következett, amelyben azt a feladatot kapták, hogy hangolják össze a helyi ellenállók működését. A négyfős csapatot Liewer vezette. Nem kizárt, hogy Szabót az eleve sérült bokája ismét cserben hagyta a landolásnál, és kificamította. Miután a brit csapat azt tapasztalta, hogy a francia ellenállók szervezettsége finoman szólva nem felelt meg annak, amit elvártak tőlük, Liewer elküldte Violette-t egy aktívabb csoporthoz, amelyet Jacques Poirier vezetett.

Június 10-ig tevékenykedett náluk, amikor is végül kocsiba szállt egy helyi ellenálló vezető, Jaques Dufour és egy másik ellenálló, Jean Bariaud társaságában. Liewer figyelmeztette Szabót, hogy inkább biciklivel közlekedjen, mivel a németek megtiltották a kocsi használatát a franciáknak a D-nap után, ám ő nem hallgatott rá. A jármű hamar feltűnt az útakadályt felállító németeknek. Bariaud-nak sikerült elmenekülnie, és végül ő értesítette Violette Szabo társait.

Hogy pontosan miként fogták el, arról ellentmondó források és visszaemlékezések maradtak fenn. Dufour ötven méterre fékezett a németektől, és tüzet nyitott. Szabo csatlakozott hozzá, és egyes források szerint több németet is megölt. (A német jelentésekben nem maradt nyoma halálos áldozatoknak, míg egy másik beszámoló szerint a németek egy helyi nőt tévedésből lőttek le a tűzharc során).

Szabo és Dufour előbb egy búzamezőben rejtőzve menekültek, később egy dombon lévő erdő felé siettek, hogy ott találjanak fedezéket. A rohanás során Szabo elesett, és csúnyán kificamította a bokáját. Bár Dufour tovább vitte volna, Violette ezt visszautasította, és fedezettüzet biztosított a társának. Egészen addig lőtt, amíg ki nem fogyott a lőszerből, de ez is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Dufour egy közeli csűrben menedéket találjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár