2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Mulan-legenda eredetét rejthetik ókori harcosnők Mongóliában talált csontvázai

2020. május 4. 17:58 Múlt-kor

Időtálló legenda

Hua Mulan legendáját is éppen ekkoriban, a 6. században foglalták először írásba, a Régi és új zenei feljegyzések című műgyűjteményben.

Az évszázadok során a történet hátteréül szolgáló környezet és kor természetesen többször változott, és számtalan vers és színdarab alapjául is szolgált. Ennek során a legenda a kínai kultúra szerves részévé vált.

A különféle változatokban közös vonás, hogy a címszereplő leány férfinak álcázva katonának áll a családját fenyegető háború idején, hogy édesapjának ne kelljen. Mulan kiváló harcosnak bizonyul, és a legmagasabb kitüntetésekben részesül, családja számára is dicsőséget hozva.

Habár Mulan története az egyik legkorábbi térségbeli említése a női harcosoknak, nem az egyetlen: a 9-10. századból maradtak fenn történetek a kitaj nép uralkodónőiről, akik saját maguk vezették seregeiket a csatákban, és a középkori mongoloknak is voltak hasonló legendáik.

„Arra gondoltam, ha itt van ez a sok történet, miért nem találta még meg senki ezeket a nőket?” – mondta Lee. „Leginkább azért, mert senki sem kereste őket. Úgy döntöttem, ennek is eljött az ideje.”

A friss felfedezés egyelőre nem jelent meg egyetlen tudományos szakfolyóiratban sem, mivel a tanulmányt a Fizikai Antropológusok Amerikai Társaságának kongresszusán mutatták volna be – ez azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A női harcosokról szóló legendák és beszámolók a világ szinte minden táján felbukkantak már, azonban a tudomány sokáig mélyebb vizsgálat nélkül elvetette létezésüket.

Az utóbbi időben ez megváltozni látszik: sok szakértő szerint a teljesen mitikus alakoknak tartott amazonok az ókori Urartu női katonái lehettek, míg nemrégiben egy korábban férfinak tartott skandináv harcos maradványairól derült ki, hogy valójában egy nőhöz tartoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár