2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
M. Madarász Anita

A megoldatlan Lindbergh-ügy

1932. március 1-je kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai társadalomban. A Lindbergh gyermek elrablásának ügye máig rejtély. A különböző elméletek alternatív gyanúsítottakat és forgatókönyveket feltételeznek, teret engedve a találgatásoknak arról, mi is történt valójában. A tudomány fejlődése ellenére a legfontosabb kérdések továbbra is megválaszolatlanok, ami hozzájárul a történelem egyik leghírhedtebb bűntényét övező, tartósan fennálló érdeklődéshez és spekulációkhoz.

Lindbergh

Charles Lindbergh vitathatatlanul korának egyik leghíresebb alakja volt. 1927 májusában elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, 3610 mérföldet (nagyjából 5800 kilométert) megtéve egymotoros, törékeny repülőgépével, a Spirit of St. Louisszal. Rendkívüli teljesítményének köszönhetően hősként tisztelték, minden egyes lépése a címlapokra került annak ellenére, hogy ettől nagyon idegenkedett. 1929 májusában feleségül vette Anne Morrow-t, Dwight W. Morrow, egy prominens amerikai nagykövet lányát. 1930. június 22-én született meg első gyermekük, Charles Augustus Lindbergh Jr., akinek a világra jötte országos figyelmet keltett.

A titokzatos levél

A média széles körben foglalkozott a családdal és új rezidenciájukkal, a New Jersey-ben található Hopewell Estate-tel. Amíg a házuk építése folyamatban volt, Lindberghék csak a hétvégéket töltötték ott, hogy elkerüljék a nyilvánosságot, és megőrizzék magánéletüket a sajtó figyelmétől. A hétköznapokon visszatértek a Morrow-birtokra, ahol Anne édesanyja élt. 1932-ben, az egyik hétvégén úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják Hopewell Estate-i tartózkodásukat, mivel 20 hónapos kisbabájuk megbetegedett.

A gyermek dajkáját, Betty Gow-t a Morrow-birtokról áthozatták ide, hogy segítsen a kis beteg ápolásában. Gow a megérkezésekor gondoskodott a csecsemő szükségleteiről, és előkészítette őt a lefekvéshez: flanelingbe öltöztette, biztosítótűkkel rögzítette a takarót, és addig ült a csecsemő mellett, amíg az este 8 óra körül el nem aludt. A szobában az összes redőnyt lehúzta, kivéve a gyerekszoba délkeleti oldalán lévőt: az meggörbült, és nem lehetett bezárni. Charles Lindbergh este 9 óra körül tért haza, majd a feleségével megvacsorázott. Nem sokkal ezután a férfi furcsa zajt hallott, amelyről azt gyanította, hogy egy létra reccsenése. Feleségéhez fordult megerősítésért, de ő semmit sem hallott. Akkor nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, a dolgozószobában folytatta az olvasást, miközben Anne megfürdött. Később, este 10 órakor Gow az utolsó ellenőrzés során felfedezte, hogy a gyermek eltűnt. Mikor az apa rájött, hogy a babát elrabolták, utasította a komornyikot: hívja a rendőrséget.

Miközben Lindbergh gondosan átvizsgálta a gyerekszobát, hogy talál-e valami nyomot, a szeme megakadt a nyitott ablak alatt heverő fehér borítékon. Ellenállt a késztetésnek, hogy azonnal kinyissa, megvárta, amíg a hatóságok megérkeznek. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2024. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár