2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar Sam Havadtoy legújabb műveit tárja a közönség elé a Nemzeti Múzeum

2023. június 13. 18:09 MTI

Sam Havadtoy (Havadtőy Sámuel) képzőművész legújabb műveiből nyílik kiállítás Hommage – Kulturális migránsok címmel június 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Sam Havadtoy
Kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt

A 15 éve Milánóban, Budapesten és Szentendrén élő Sam Havadtoy az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre, amelynek egyes darabjain újrafestette valamely klasszikussá vált modern festő közismert képét.

Tizenegy olyan alkotót választott ki, aki saját művészettapasztalatát erősen befolyásolta; az ő emlékük előtt tisztelegve alkotott tizenegy új művet – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a Gulyás Gábor kurátor által rendezett kiállításra Sam Havadtoy Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol egy-egy művét alkotta újra karakteres csipkés technikájával, ráadásul a képek elé illesztett egy fedelet is, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak.

Sam Havadtoy szerint a kiválasztott tizenegy művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető, s mivel a brit-magyar művész szintén így értelmezi saját életútját, ez lett a tárlat „közös nevezője” – áll a közleményben.

A tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű, minden héten egy másiktól.

„A csipke az élet jelképe, egyszerre felfed és elfed. Soha nem fog kitöltődni teljesen, mindig maradnak benne lyukak. A mintázata attól függ, hogy milyen ajtókat nyitunk ki és csukunk be az életünk során” – idézi a közlemény Sam Havadtoyt.

Gulyás Gábor a kiállításról szólva elmondta: „számomra ez egy művészeti világválogatott. Csupa olyan tagból áll, aki kulturális migránsként világszerte sokak által csodált képzőművészetet hozott létre. Valamennyi mű előtt van egy nyitható-zárható fedőrész: bár mindegyik más színű, ez mégis összeköti, csapattá formálja a megidézett alkotókat – a futball perspektívájában értelmezve ezt a mezüknek is nevezhetjük. Így együtt tizenegyen: verhetetlen csapat” – fogalmazott a kurátor.

Az évtizedekig New Yorkban élő, brit–magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló Sam Havadtoy barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono. Magyarországon az elmúlt évtizedben egyéni kiállításokon mutatta be műveit a budapesti Ludwig Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum és számos képzőművészeti galéria – emlékeztet a közlemény.

A kiállítás a budapesti premier után nemzetközi körútra indul, melynek első állomása a milánói Fondazione Mudima lesz, a későbbiekben pedig Velencében és Pozsonyban is látható majd a tárlat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár