2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar rabszolgától a macskaköves útig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. szeptember 19. 11:43 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozott Önöknek hét különleges arcot a tömegből, elmerültünk a Kádár-rendszer sztárpárja, a Záray–Vámosi duó sikereiben, átéltük a férjét két alkalommal is Afrikába kísérő Sass Flóra kalandjait és nehézségeit, valamint feltettük a kérdést: mit gondolt a középkor embere az öregségről?

A magyar Afrika-kutató asszony

Szüleit és testvérét lemészárolták a Nagyenyedre 1849-ben támadó román parasztok, végül a törökországi Vidinbe került, ahol a nagy zűrzavarban a szép, szőke kislányt valószínűleg leánykereskedők rabolták el és adták el egy háremnek. Végül a város illegális rabszolgapiacán az angol Samuel Baker vásárolta meg, és később el is vette feleségül. Sass Flóra kalandjai azonban itt még nem értek véget.

Férje fejébe vette, hogy megkeresi a Nílus forrásvidékét, az asszony pedig vele tartott. Elgyötörten bár, de az expedíció végül megérkezett az Albert-tóhoz, amit Samuel Baker a királynő férjéről nevezett el, és amit akkoriban a Viktória-tóval együtt a Nílus két szülőjének tartottak. Elismerésképpen – Bakerék nevéhez fűződik a Murchison-vízesés felfedezése is – Viktória királynő főrangra emelte Bakert, aki minden alkalommal hangsúlyozta: abban, hogy birtokába jutott a nagy titoknak, a „mindig oldalamon álló asszonynak” oroszlánrésze volt. De vajon miért nem óhajtott a brit királynő találkozni a házaspárral? Miért tértek vissza ismét a fekete kontinensre? Miket kért mostohalányaitól levélben a dzsungel közepén Sass Flóra? A válaszokat itt keresse.

Hét arc a tömegből

Hét olyan fényképet mutatunk be Önöknek, ahol a tömegből egy vagy két személy valamilyen módon kitűnik, van, akit könnyű észrevenni, van, aki „ideiglenesen” beolvad a tömegbe, ám tettei mégis kiemelik a szürkeségből. Ez utóbbi csoportba sorolható az eleinte emberrablásra, majd gyilkosságra készülő John Wilkes Both, aki Lincoln második washingtoni beiktatási beszédén néhány sorral az elnök felett állt. Könnyebben ki lehet venni a tömegből August Landmessert, aki több száz, karlendítésével a Führert éltető hajógyári munkás között látványosan keresztbe fonta a karjait. Megvolt az oka rá. De vajon miért került az összeállításba Trockij? Mit keresett egy modernnek ható öltözékű férfi egy 1941-es hídavatás sokaságában? Miért táncolt egy kislány a Maót éltető tömeg kellős közepén? A válaszokat itt találja.

A macskaköves úttól a Homokóráig

Sokaknak volt példaképe a Kádár-rendszerben a Záray–Vámosi házaspár, s nemcsak művészileg, hanem emberileg is. A sikert sikerre halmozó duó a táncdalénekesek első generációjához tartozott 1945 után, így ők voltak a korabeli celebek akkor, amikor ehhez még értéket kellett produkálni.

Fülbemászó dallamaikkal csaknem fél évszázadon (!) keresztül folyamatosan szállították a jobbnál jobb melódiákat. Ezenkívül a házaspár olyan közvetlenséggel szólt a publikumhoz, hogy előadásaikon jóformán mindenki azt érezte: kifejezetten nekik énekelnek. Ha szeretné feleleveníteni a rendszerváltás előtti korszak egyik leghíresebb sztárpárjának életét és fél évszázadon át tartó karrierjét, lépjen ide.

A középkori Anglia és az öregség

Gyakran gondolunk úgy a középkorra, hogy akkoriban az emberek jóval kevésbé tartottak az öregedéstől, egyes esetekben egyenesen kívánatosnak is tartva azt, mivel általa nem csupán bölcsességre, de jámborságra is szert tehettek. E következtetésre a történetírás az elérhető korabeli irodalomból, annak az öregséggel kapcsolatos szóhasználata és az idősekre tett utalásai alapján jutott. De vajon tényleg így gondoltak az öregségre? Mindenki vágyott a szépkorra? Ritkaság számba ment az idős kort elérni? Mit gondoltak: a nők vagy a férfiak élnek tovább? A válaszokért kattintson ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár