2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Magyar Menyasszony interaktív pavilonját is megtekinthetik mától az érdeklődők Makón

2024. szeptember 11. 11:20 MTI

Kiállítások, koncertek, interaktív előadások, filmvetítés és színházi előadás is várja mától vasárnapig az érdeklődőket Makón az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat legújabb állomásán – tájékoztatta a Petőfi Kulturális Ügynökség az MTI-t.

Nemzeti Múzeum
A Magyar Menyasszony kiállítás a Nemzeti Múzeumban (Forrás: Facebook / Magyar Nemzeti Múzeum)

A Makói Hagymafesztiválhoz kapcsolódó rendezvényen mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szervezésében a Múzeumok standját, ahol olyan különleges kreatívipari termékeket lehet megvásárolni, melyeket a múzeumok gyűjteményei inspiráltak.

A közlemény szerint a József Attila Városi Könyvtár ad helyet a Királyok, hősök, csaták című interaktív előadásnak és a Magyar Menyasszony interaktív pavilonjának. Ugyanitt várja az érdeklődőket péntektől az Iparművészeti Múzeum kiállítássorozata, az Iparkodjunk! is.

A gyerekeket is számos program várja a Nemzeti Művelődési Intézet Játékterén, valamint a Hagyományok Háza és a szegedi Napsugaras Egyesület közös kézműves foglalkozásain. A zenekedvelők pedig a szabadkai Juhász zenekar Tudom én már... című gyerekműsorán kísérhetik végig, hogyan próbál boldogulni egy juhászlegény, különféle szakmákat kipróbálva.

Makovecz Imre első megvalósult makói munkájában, az 1998-ban épített Hagymaházban Sebő Ferenc Száll a világ lepke-szárnyon című, énekelt verses koncertje várja a közönséget, valamint ugyanitt megtekinthető a Magyarul Európában című interaktív vándorkiállítás is, benne a Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár sorsfordító dokumentumaival. A tárlathoz kapcsolódva hétfőn szakmai napot szerveznek.

Szintén a Hagymaházban látható Fekete Ibolya az Anyám és más futóbolondok a családból című filmje, valamint Csehov három egyfelvonásos komédiája – A medve, A dohányzás ártalmairól és a Leánykérés – a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának közös előadásában.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Sanctum című sorozatának makói állomásán a város és a művészetek kapcsolatáról lesz szó. Tallér Edina író három makói alkotóval – Szentpéteri Csilla zongoraművésszel, Csapó Attila színművésszel és Dragon Zoltán fotográfussal – beszélget a Széchenyi téri Korona Konferenciaközpontban.

Pénteken a Széchenyi téren látható A Csoda a Te kezedben van! című interaktív cirkuszi produkció, valamint a Szegedi Kortárs Balett – a MÜPA-val közösen létrehozott – Vadak című előadása. A nézők megtekinthetik továbbá a Szegedi Kortárs Balett táncművészei és a VargaBalett növendékei előadásában a Karöltve elnevezésű közös tánckoreográfiát is.

A teljes kulturális programkínálat ismertetője a Kultura.hu/mimagyarok oldalon olvasható.

A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár