2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A londoni alvilágig elérő nyomozás során leltek rá egy Oscar Wilde-hoz kötődő, ellopott aranygyűrűre

2019. november 19. 10:44 MTI

Csaknem 20 év után sikerült a nyomára bukkanni egy ellopott gyűrűnek, amelyet annak idején Oscar Wilde és egy diáktársa ajándékozott egy közös barátjuknak.

Wilde és Reginald Harding 1876-ban adta a 18 karátos aranygyűrűt barátjuknak, William Wardnak, amikor Wilde az Oxfordi Egyetemhez tartozó Magdalen College hallgatója volt.

Az ékszeren görögül olvasható a felirat, miszerint "Szeretetből adott ajándék valakinek, aki szeretetre vágyik", a belsejében pedig az ajándékozók és az ajándékozott monogramjai láthatóak, vagyis "OF OF WW és RRH-tól WWW-nek".

A csatosöv-alakú barátsággyűrűt 2002-ben lopták el a Magdalen College-ból, amikor az intézmény egy volt takarítója, Eamonn Andrews betört az épületbe, majd tetemes mennyiségű whisky elfogyasztása után a gyűrűvel és két másik tárggyal távozott. Az ékszer árát akkoriban több mint 40 ezer euróra becsülték.

Az intézmény jutalmat is ígért a becsületes megtalálónak, ám miután elkapták a tolvajt, az elmondta a bíróságon, hogy egy ócskásnak adta el a gyűrűt. "2015-ben aztán egy orosz feliratú viktoriánus kori gyűrűről kezdtek el pletykálni a műtárgyak feketepiacán" - idézte fel a "műkincsek Indiana Jonesaként" emlegetett Arthur Brand, a gyűrű megtalálója.

"Tudtam, hogy Oscar Wilde gyűrűjét ellopták az oxfordi Magdalen College-ból és hogy görög felirat van rajta. Csakis ugyanarról a gyűrűről lehetett szó" - tette hozzá a holland műkincsnyomozó, aki korábban egy franciaországi jachtról ellopott Picasso-festmény, valamint "Hitler lovainak" - bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről - megtalálásával szerzett hírnevet magának.

Brand egy londoni műtárgykereskedővel, William Veressel együtt kezdte felgöngyölíteni a szálakat, amelyek végül George Crumphoz, Brand szavaival élve "a híres kaszinótulajdonosként tevékenykedő néhai nagybátyja révén a londoni alvilágot igen jól ismerő tisztességes úriemberhez" vezettek. Crump segítségével Brandnek és Veresnek végül sikerült felkutatnia és megszereznie a gyűrűt.

Az ékszer megkerülését egy kis csavar is színesítette, ugyanis "nagyon nagy a valószínűsége", hogy a gyűrű felbukkanása összefüggésben van azzal a 2015-ös, regénybe illő londoni ékszerlopással, amikor néhány idősebb bűnöző betört a Hatton Garden értékmegőrző épületébe.

"A gyűrű felbukkanásával kapcsolatos pletykák a betörést követő hetekben kezdődtek" - mondta Brand. Majd hozzátette: "és a gyűrűt a Hatton Garden értékmegőrző épülete előtt adták át nekem, amire az angol humor megnyilvánulásaként tekintettem". Az ékszer december 4-én, egy "kis ceremónia" keretében kerül hivatalosan vissza a Magdalen College-hoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár