2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lopott iraki és afgán műkincseket szolgáltat vissza British Museum

2019. július 10. 13:05 MTI

Illegálisan Nagy-Britanniába került, Irakból és Afganisztánból lopott műkincseket szolgáltat vissza a British Museum - jelentette kedden a The Independent című brit napilap.

A lopott műtárgyak között szerepel kilenc 4. és 6. század között készült ősi buddhista agyag szoborfej. A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból a pakisztáni Pesavaron keresztül.

A British Museum a brit határőrséggel és más hatóságokkal együttműködve segít abban, hogy a lefoglalt műkincsek visszakerüljenek eredeti helyükre.

Az agyagfejek némelyike Buddhát ábrázolja, de egy szerzetes feje, valamint egy bodhiszattvafej is van köztük, az egyik nagyobb fej pedig feltehetően Buddha szellemi vezetőjét, Vadzsrapánit ábrázolja. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Az Irakból származó műkincsek között van számos ékírásos tábla. A 154 agyagtáblát 2011 februárjában foglalták le Nagy-Britanniában. Többségük a Kr. e. 2100-1800 közötti korból származik, a III. uri dinasztia és az óbabiloni dinasztiák idejéből. Hosszú nyomozás után a British Museum segítségével az Iraki Múzeumba kerülnek vissza a táblák.

A British Museum olyan együttműködési projektet dolgozott ki a műkincsvédelmi hatóságokkal, gyűjtőkkel, kereskedőkkel és bűnüldöző szervekkel, amelynek célja, hogy azonosítsa és visszaadja az Egyiptomból és Szudánból kicsempészett, lopott műkincseket. Tavaly csaknem 700 Egyiptomból és Szudánból ellopott és kicsempészett műtárgyat azonosítottak a projekt segítségével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Irakból származó ékírásos táblák (kép forrása: independent.co.uk)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár