2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legrosszabb kocsmák hangulatát idézték Shakespeare korának színházai

2023. április 10. 14:38 Múlt-kor

Sötétség a teremben. Csend. És felgördül a függöny. Napjainkban így kezdődik egy színházi előadás, Shakespeare idejében azonban ez teljesen másképp működött: napfény világította be a színháztermet, káosz uralkodott, függönyt pedig még nem is használtak. A színházakban ettek, ittak, de még állatviadalokat is tartottak. Egy újfajta szenvedély volt ez, amely rövid időn belül a nép alacsonyabb rétegeitől kezdve egészen a királynőig a 200 ezer lakosú London lakosságának döntő többségét rabul ejtette. Rómeo és Júlia, Hamlet és Othello is ekkoriban, I. Erzsébet királynő és utódja, I. Jakab korában debütáltak a közönség előtt a fővárosi színpadokon. A történészek korábban csak a fennmaradt korabeli írott forrásokra támaszkodhattak, most azonban már tárgyi leletek alapján is bizonyítani tudják, hol is született meg a kor egyik első angol színháza, a Rose.

előadás
Az Ersébet-kori angol színházakban a női szerepeket fiatal fiúk játszották

A kezdetek

„A száznál is több aktív színésztársulat színészei a 16. század közepén fogadók udvarain mutatkoztak be profán (a vallási témák maradtak a templomban, illetve templomtereken) előadásaikkal” – magyarázza Cesare Molinari, a Színháztörténet című könyv szerzője.

A csavargók ellen hozott törvény arra kényszerítette a színészeket – amennyiben nem sikerült leszerződniük egyetlen nemesnél, és a királyi udvarban sem –, hogy találjanak maguknak egy állandó, stabil helyet, ahol legálisan felléphetnek.

Így jött létre Európa első olyan épülete, ahol fizetős előadásokat kínáltak, s így született meg az ötlet 1577-ben James Burbage színész és vállalkozó fejében, hogy színházat alapít London északi szélén.

A Burbage által egyszerűen csak Színház (The Theatre) névre keresztelt épület nyitott tetejű volt, csakúgy, mint a kocsmák és a londoniak által igencsak kedvelt állatviadaloknak (bika, medve, kutya, kakas) helyt adó házak.

A fából készült színházat néhány év múlva lebontották, és a Temze déli partján (Southbank) felhúztak egy új, hatszögletű épületet, a Globe színházat, versenyre kelve a környéken néhány év alatt megépülő színházak sokaságával.

Köszönhetően Burbage egyik vállalkozója, Philip Henslowe naplójának, illetve az elmúlt években végzett ásatásoknak, egy másik történelmi helyszínről, a Rose színházról is sok információval rendelkezünk. Maga William Shakespeare is itt dolgozott, mielőtt a Globe-hoz szerződött volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár