2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kommunistaüldözés áldozata lett az atombomba atyja

2014. október 10. 17:30 MTI

J. Robert Oppenheimer amerikai elméleti fizikusnak, az "atombomba atyjának" hidegháborús meghurcoltatásával kapcsolatos újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra az amerikai energiaügyi minisztérium.

A minisztérium a múlt héten tette közzé az ötvenes években általános megdöbbenésre "biztonsági kockázatként" kezelt Oppenheimer meghallgatásáról származó dokumentumok másolatait, amelyek bepillantást engednek az atombomba kifejlesztésének korábban titkos világába és az Amerikát annak idején magával ragadó kommunistaellenes hisztériába.

Oppenheimer volt az atombomba megvalósítását célul kitűző Manhattan-terv vezetője. A második világháború idején fizikusok egy csoportjának sikerült meggyőzniük Roosevelt elnököt arról, hogy az Egyesült Államoknak a németeket megelőzve ki kell fejleszteniük az atombombát. A világ legragyogóbb elméi Oppenheimer tudományos vezetésével láttak neki a projektnek az új-mexikói Los Alamosban.

A résztvevők minden lépését nyomon követte a hadsereg és az FBI. Oppenheimer korábbi politikai tevékenysége miatt különösen szigorú felügyelet alatt állt. Az első kísérleti atomrobbantás okozta kezdeti örömöt a Hirosimára és Nagaszakira ledobott bombák pusztítását látva hamar megdöbbenés váltotta fel.

A háború után az atomtudósok Oppenheimer vezetésével mindent megtettek, hogy az atombomba soha többé ne kerüljön bevetésre, egyfajta nemzetközi ellenőrző bizottság felállítását követelték. Az elméleti fizikus az amerikai atomenergia-bizottság elnöke lett, de a McCarthy-korszak kommunistaüldözései őt is utolérték. Négy héten át tartó, zárt ajtók mögötti meghallgatását követően "száműzték" a tudomány élvonalából.

Steven Aftergood, az Amerikai Tudósok Szövetségének a kormányzati titkosításokat nyomon követő projektigazgatója szerint a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával végre fény derül az Oppenheimer-ügy részleteire, amelyek évtizedeken keresztül foglalkoztatták a történészeket és a tudóstársadalmat. "Ez mérföldkőnek számító ügy volt az Egyesült Államok és a hidegháború történetében" - mondta Aftergood.

Az energiaügyi minisztérium korábban már elérhetővé tette a meghallgatással kapcsolatos átiratok egy részét, ám erősen cenzúrázott formában. Aftergood szerint a most közzétett iratok még részletesebb információkat nyújtanak az atombomba kifejlesztéséről, a hidrogénbombát övező vitákról és az atomtitok utáni kémkedésről. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Oppenheimerrel milyen méltánytalanul bántak a második világháború után. Aftergood szerint az iratok többsége elsősorban a kutatók számára lesz érdekes.

A Manhattan-terv után Oppenheimer a Princeton Egyetem Fejlett Tudományok Intézetének igazgatója volt, egészen 1966-os nyugdíjba vonulásáig. Lyndon B. Johnson elnök megpróbálta felejtetni Oppenheimer meghurcoltatását és 1963-ban Enrico Fermi-díjjal tüntette ki a fizikust, aki 1967-ben torokrák következtében hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár